Hlavní obsah

Koronavirus v Evropě: Česká republika – a pak dlouho nic

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa očkování níže v článku

Reklama

Vláda dnes projedná další možné zpřísnění protiepidemických opatření. Data z Evropy ukazují, že Česká republika je necelý rok od prvního potvrzeného případu zdaleka nejzasaženější zemí na starém kontinentu.

Článek

Zatímco v sousedním Německu denní přírůstky postupně klesají a po přepočtu na 100 tisíc obyvatel se pohybují na zhruba deseti nových případech denně, v České republice stejný ukazatel přesahuje stovku. Mírně rostoucí tendenci případů eviduje sice třeba i Slovensko nebo Rakousko, v žádném sousedním státě se nákaza nešíří tak rychle.

Na sociálních sítích sice koluje příspěvek o tom, že Německo má lepší čísla díky tomu, že jako pozitivní případy počítá jen nakažené s příznaky, jde však o dezinformaci. Vyvrátil ji například server fakticke.info. Mapa, která se v příspěvku objevuje, je graficky upravená a nezakládá se na skutečných datech. Západní soused počítá své nakažené podobnou metodikou jako Česká republika, a čísla je proto možné srovnávat.

Česká republika má vzhledem k velikosti populace dlouhodobě nejvyšší denní přírůstky v Evropě, a to i při zahrnutí menších států, jako jsou Estonsko nebo Černá Hora. Například na jednoho nakaženého v Černé Hoře se musí nakazit 17 Čechů, aby statistika pro obě země byla stejná.

Naopak Velká Británie, dříve tmavá oblast na mapě nakažených, se vydala cestou masivního očkování a podle přírůstků se zdá, že šlo o správný krok. Dlouhodobě klesající čísla se od začátku února pohybují v řádu nižších desítek na 100 tisíc obyvatel a za posledních deset dní nepřekročila hodnotu 20 nakažených na 100 tisíc.

Další z evropských očkovacích matadorů, Litva, také hlásí klesající čísla. Vzhledem k populaci 2,7 milionu lidí je však na změny náchylnější. Naopak v Srbsku se situace spíše zhoršuje.

Velká Británie má podle dat serveru Ourworldindata.org nejvíce vydaných dávek na velikost populace. Stav očkování v jednotlivých zemích ilustruje mapa níže. Počet dávek však neukazuje počet lidí s ukončeným očkováním, stejně tak ne všechny země mají aktuální informace o vakcinaci. Datum, kdy stát poslední aktualizaci zveřejnil, zjistíte najetím na příslušnou oblast na mapě.

Reklama

Doporučované