Hlavní obsah

Koronavirus v počtu obětí překonal i MERS

Foto: Chung Sung-Jun / Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pevninská Čína hlásí za neděli 97 dalších úmrtí způsobených nakažením novým typem koronaviru. Počet mrtvých tak dosáhl 908, oznámila čínská Národní zdravotnická komise. Překonal tak epidemii MERS, na kterou od roku 2012 zemřelo ve světě 858 lidí. Počet infikovaných v pevninské Číně už dosáhl 40 171 poté, co místní úřady v neděli evidovaly 3062 nových potvrzených případů.

Článek

Počet nově infikovaných osob v pevninské Číně se v neděli zvýšil poté, co v sobotu tempo nárůstu zpomalilo poprvé od 1. února, poznamenala v noci na pondělí agentura Reuters. Nové oběti jsou v drtivé většině hlášeny z centrální provincie Chu-pej, která je ohniskem epidemie. V neděli evidovala 91 mrtvých, z toho 73 ve svém hlavním městě Wu-chanu.

Nebezpečný koronavirus si tak v provincii Chu-pej vyžádal už 871 životů. Tamní úřady evidují rovněž 2618 nových případů onemocnění. Dohromady jich tak provincie má už 29 631.

Do Číny odletěl tým mezinárodních expertů vedený Světovou zdravotnickou organizací (WHO), který pomůže vyšetřovat epidemii nebezpečného koronaviru. Ghebreyesus Peking navštívil již na konci ledna a jednal tam s čínským prezidentem i několika ministry. Vrátil se tehdy s příslibem, že WHO může do země vyslat mezinárodní misi. Jak poznamenala agentura Reuters, trvalo nicméně další dva týdny, než WHO získala souhlas čínské vlády ohledně složení expertního týmu.

„Právě jsem byl na letišti vyprovodit členy předsunutého týmu pro mezinárodní misi expertů kvůli viru 2019-nCoV do Číny, kterou vede WHO,“ uvedl Ghebreyesus na Twitteru.

Čínský právník a aktivista Čchen Čchiou-š', který ještě donedávna zveřejňoval kritické informace o epidemii nebezpečného koronaviru v čínském Wu-chanu, ve čtvrtek v noci zmizel. Jeho přátelé se obávají, že byl cíleně umlčen, informovala americká CNN.

Čtyřiatřicetiletý aktivista zveřejnil v uplynulých dnech množství videí, na kterých byly vidět nemocnice i prázdné ulice. Snažil se dokumentovat i selhání, kterých se v souvislosti s virem podle něj dopouštěly čínské úřady. „Včera jsem poslal pár přátelům ve Wu-chanu souřadnice, kde se nacházím,“ uvedl na videu zveřejněném 29. ledna.

Čína se má po novoročních svátcích, prodloužených o deset dnů kvůli současné epidemii, ode dneška vracet k běžnému životu. Mnoho továren, obchodů a škol ale zůstane zavřených. Nákaza se v menší míře dosud rozšířila do dalších téměř tří desítek zemí, úmrtí mimo pevninskou Čínu ale potvrdily zatím jen Filipíny a Hongkong.

V počtu obětí už o víkendu nový koronavirus překonal epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí.

Reklama

Doporučované