Hlavní obsah

V Šanghaji jsou miliony lidí v lockdownu, počty nakažených rostou

Počet nakažených v Číně je nejvyšší od roku 2019. Ilustrační foto.

Reklama

Čína se opět potýká s šířením koronaviru a politika nulové tolerance pokračuje. Miliony lidí v Šanghaji jsou tak v nucené domácí izolaci, nesmějí ani venčit psy a rodiče jsou separováni od svých dětí.

Článek

Pandemická situace v Číně se v posledních týdnech zhoršuje, čísla nakažených opět rostou. Denní počty jsou údajně nejvyšší od doby, kdy byl virus v roce 2019 poprvé detekován ve Wu-chanu. Výjimkou není ani Šanghaj, v níž se miliony lidí ocitly v přísné domácí izolaci.

Už minulý týden začal ve městě, kde žije více než 26 milionů obyvatel, dvoufázový lockdown. V praxi měl fungovat tak, že ve východní části Pudong měla uzávěra trvat od pondělí do pátku, následně by rezidenti mohli ven. Naopak obyvatelé západní části Puxi měli v pátek nastoupit do čtyřdenní domácí izolace.

I když tamní úřady ujišťovaly občany, že lockdown bude trvat nanejvýš pět dní, sliby se nakonec nenaplnily. Místo toho vyhrála nulová tolerance koronaviru ze strany čínské vlády a miliony lidí z Pudongu jsou tak i nadále uvězněny ve svých domovech.

A děti vám vezmeme…

Některým obyvatelům docházejí zásoby jídla a léků. Přísný lockdown však zakazuje vycházet ven, rezidenti dokonce nesmějí venčit své psy. Informoval o tom server CBS s tím, že v některých případech venčí mazlíčky izolovaných osob strážníci.

Omezení se týkají i domácího soužití. Lidé jsou podle informací serveru The Guardian povinni se denně samotestovat. Zároveň by měli doma nosit roušky a vyhýbat se kontaktu s ostatními rodinnými příslušníky.

Od začátku další vlny nákazy v Šanghaji město údajně nezaregistrovalo žádný případ úmrtí. Z informací BBC ale vyplývá, že to nemusí být pravda. Koronavirus se totiž šíří i v nemocničních zařízeních. Například personál nemocnice pro seniory Donghaj – která se nachází v části Pudong – britskému serveru popsal, že je situace v jejich zařízení zoufalá.

První případy nákazy zaznamenali v Donghaji už před třemi týdny a od té doby se nákaza šířila mezi zaměstnanci i pacienty. Některé ze sester se BBC svěřily, že zaznamenaly i úmrtí pacientů v souvislosti s nákazou. Podle příbuzných pacientů, kteří stanici poskytli svá svědectví, je zase poměrně náročné získat potřebné informace o stavu izolovaných rodičů či prarodičů.

Agentura Reuters zase popsala, že v Šanghaji dochází k separaci rodičů a jejich dětí v případě, že někomu z nich vyjde pozitivní test na koronavirus. Děti jsou pak většinou v karanténních centrech a rodiče mají – podobně jako v případě seniorů – jen omezené informace o svých potomcích.

Zastavení nákazy v co nejkratším čase

Kvůli stížnostem na průběh lockdownu se představitelé Šanghaje minulý týden omluvili za nestandardní postup. Omezení ale rozhodně nekončí. Místopředsedkyně Státní rady Čínské lidové republiky Sun Chunlanová naléhá na vedení města, aby učinilo „rozhodné a rychlé kroky k zastavení šíření nákazy v Šanghaji v co nejkratším čase“. Informovala o tom oficiální tisková agentura Xinhua.

Podle Chunlanové je potřeba důkladně dodržovat politiku nulové tolerance. Uvedla, že je nutné pokračovat v lockdownech, nucených izolacích všech podezřelých a v hromadném testování, i když si to vybere sociální a ekonomickou daň. Dodala ale, že je potřeba izolovaným lidem zajistit „základní životní podmínky a dodávky lékařských potřeb“.

Reklama

Související témata:

Doporučované