Hlavní obsah

Rodiče nechali očkovat proti covidu asi čtyři procenta dětí ve věku 5 až 11 let

Foto: Unsplash

Do pondělí bylo alespoň jednou dávkou očkováno 33 414 dětí ve věku pěti až 11 let.

Reklama

Rodiče nechali očkovat proti covidu-19 asi čtyři procenta dětí ve věku pěti až 11 let. Pro ně určené vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech dorazily do Česka před měsícem.

Článek

Od té doby jich zdravotníci naočkovali asi 33 500, třetinu z toho v Praze. Asi 6 400 z nich už má druhou dávku vakcíny. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví o očkování. V současné době se mohou proti covidu-19 očkovat všichni starší pěti let, již očkováno nebo k očkování registrováno je zhruba 65 procent populace. Mezi evropskými zeměmi je ČR podle dat o vakcinaci zhruba v polovině. Více očkovaných má většina zemí západní, severní i jižní Evropy.

Do pondělí bylo alespoň jednou dávkou očkováno 33 414 dětí ve věku pěti až 11 let. Dalších asi 9 400 má rezervovaný termín a asi 4 900 je registrováno a na termín čeká. Třetina ze všech dětských vakcín byla podána v Praze, v ostatních krajích to bylo výrazně méně. V dalších velkých krajích, jako jsou Středočeský a Jihomoravský, stejně jako v Jihočeském kraji, bylo očkováno kolem 3 500 dětí. V Moravskoslezském kraji zhruba o 900 méně. Nejméně očkovaných menších dětí je v Libereckém a Karlovarském kraji, které mají také nejméně obyvatel.

Děti očkuje 78 očkovacích míst a část dětských praktických lékařů. V Praze je takových očkovacích míst 11, na většině musí rodiče děti předem k očkování registrovat, aby byla zajištěna přítomnost pediatra. Zástupci zdravotnických zařízení uvedli, že po velkém zájmu po zahájení očkování se teď hlásí dětí méně, byť zájem je stále velký, a podávají se hlavně druhé dávky.

„Máme aktuálně naplněnou kapacitu očkovacího místa, pár volných míst je poslední týden v lednu. Rezervace otevíráme vždy na příští čtyři týdny,“ sdělila mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Pavlína Danková. Děti tam očkují každý den, registrovat se mohou i děti samoplátců z ciziny.

Ve Fakultní nemocnici Bulovka je podle mluvčí Evy Libigerové stále velký zájem. „Registraci máme momentálně otevřenou do konce ledna s tím, že kapacita na druhé dávky je naplněna. Na první dávky je ještě pár volných míst v posledním lednovém týdnu,“ uvedla.

Obsazené termíny pro druhé dávky má podle mluvčí Marie Heřmánkové také Všeobecná fakultní nemocnice, kde se děti očkují v poliklinice na Karlově náměstí. Vakcíny tam zdravotníci dětem podávají v úterý a ve čtvrtek, zvládnou jich asi 300 denně. „Vidíme, že zájem o první dávky už není takový,“ řekla. Nemocnice proto od února plánuje očkovat děti jen v úterý, pokud by zájem opět rostl, termíny přidá.

Jak se očkují děti

Česko má pro mladší děti objednáno zatím asi 300 tisíc dávek vakcíny. Dětí v tomto věku je kolem 800 tisíc.

Očkovat děti má asi 50 center. Další možností je očkování přímo v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost, kam se lidé nemusí registrovat přes internet, ale osloví přímo lékaře.

Menší děti mají vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech asi třetinové síly.

(ČTK)

V očkovacím centru v kongresovém centru na Vyšehradě, provozovaném zdravotnickým zařízením Medicon, je podle mluvčí Nely Janoschové možné očkovat děti i bez registrace, byť ji zástupci centra preferují. Čekací doba na termín je podle ní většinou jeden den.

Dospělí se mohou bez předchozí registrace nechat očkovat na 90 místech, některá pro ně mají vyhrazené časy. V Praze je takových míst 20 a osm z nich mimo běžná zdravotnická zařízení. Vakcíny se tak podávají například v kongresovém centru na Vyšehradě, na hlavním nádraží nebo v obchodních domech. V červenci se očkování otevřelo v obchodním centru na Chodově, od poloviny prosince se vakcíny podávají také v Kotvě. Nově se očkuje v Arkádách na Pankráci nebo znovu v OC Smíchov, kde bylo očkovací centrum už v létě. Například v pondělí bylo v Praze podáno asi 12 700 dávek vakcíny, téměř 6 000 právě v centrech, kde se lidé nemusí hlásit předem.

V současné době si lidé chodí zejména pro třetí dávky vakcíny. V minulém týdnu bylo podáno dvakrát i více než 100 000 dávek za den, přes 90 000 právě posilujících dávek. V prvních třech dnech tohoto pracovního týdne bylo podáno kolem 80 000 dávek očkování.

Reklama

Doporučované