Hlavní obsah

Soud rozhodl místo matky: dcera se může naočkovat

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Spor o očkování dcery za rodiče rozhodl až soud. Přihlédl i k přání samotného dítěte.

Reklama

Spor skončil u soudu, který mimo jiné zohlednil i názor samotného dítěte.

Článek

Otec chtěl svoji nezletilou dceru nechat očkovat proti covidu, matka byla naopak proti. Zasáhnout musel až Obvodní soud pro Prahu 4, na který se rozvedení rodiče – oba navíc lékaři – obrátili. Soud ve výsledku přitakal otcovu názoru.

Na případ upozornil Blesk.cz.

Podle serveru soudkyně Alena Rundová přihlédla k několika okolnostem a vyslechla mimo jiné pediatričku nezletilé dívky a opatrovnici z Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Blesk.cz vyjmenovává, že soudkyně své rozhodnutí podložila také tím, že vakcinace dětí ve věku 5 až 11 let koresponduje s doporučeními veřejného ochránce práv ministerstva zdravotnictví a vakcína má schválení nejen Evropskou lékovou agenturou, ale rovněž doporučení od České pediatrické i vakcinologické společnosti.

V neposlední řadě dal soud i na názor samotné dívky, která vyjádřila přání, že by byla ráda očkovaná, a byly s ní probrány i možné vedlejší účinky.

Zatímco otec a jeho právní zástupce svůj postoj nechtěli komentovat, matka Simona Vaňková svůj názor rozebírá: „S touhle konkrétní vakcínou u mého zdravého dítěte v současné epidemické situaci, nejspíše na vrcholu epidemie varianty omikron, zatím nesouhlasím,“ popisuje matka. Zdůrazňuje, že není proti očkování u dospělých a na jejím názoru hraje zásadní roli i to, že omikron má lehčí průběh.

Rodiče se většinou dohodnou, říká advokátka

Podobné soudní spory jsou ovšem podle Daniely Kovářové, advokátky a prezidentky Unie rodinných advokátů, velmi výjimečné. „Celý loňský rok jsme se toho obávali a opravdu se na advokáty obraceli desítky rodičů s dotazy. V poslední době se situace uklidnila a rodiče se snaží mezi sebou vyjednávat,“ říká Daniela Kovářová.

Popisuje, že obvykle ten z rodičů, který nechce nechat své dítě očkovat, soud většinou žádá o takzvané předběžné opatření. „Předběžné opatření jenom řekne, teď nic nedělejte a spor se bude soudit, což může ovšem trvat velmi dlouho,“ vysvětluje Daniela Kovářová.

Sama se ale setkala i s případem, kdy soud takové předběžné opatření odmítl vydat s odůvodněním, že matka nic špatného pro dítě nechtěla.

Obecně je k očkování potřeba souhlas obou rodičů. Samotné zdravotnické zařízení ovšem, jak advokátka upozorňuje, nevyžaduje potvrzení s podpisy. „Není to tak, že by mělo zdravotnické zařízení vyžadovat nějaký papír s podpisem obou. Je to jako u jiných věcí, kdy se rodiče obecně zastupují,“ dodává Daniela Kovářová.

Reklama

Doporučované