Hlavní obsah

Tečka desítkám tisíc lidí zčervenala. Ztíží se jim testování či cestování

Foto: Profimedia.cz

Covid certifikát a tedy i aplikace Tečka lidem bez posilující dávky po 270 dnech zčervená.

Reklama

Kdo má víc než 270 dní od druhé dávky vakcíny proti covidu-19 a nedošel si na dávku posilující, dnes mu přestává certifikát platit. Znamená to například, že člověk ztrácí nárok na pět bezplatných PCR testů měsíčně.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Zhruba 134 tisíc lidí bylo v minulém týdnu upozorněno, že se od úterka zkrátí platnost covid certifikací pro lidi bez posilující dávky, a to na 270 dní. Jde o údaj, který Seznam Zprávy získaly od Národní agentury pro komunikační a informační technologie. Představuje aktuálně nepřesnější odhad počtu lidí v Česku, kterým vyprší platnost jejich covidpasu.

I přes aktuální rozvolňování, kdy od 10. února není oficiálně nutné se prokazovat certifikátem například při návštěvě restaurace, může mít vypršená platnost nepříjemné dopady: ztíží se cestování za hranice i návrat zpět do země a v Česku lidé ztrácí nárok na pět proplacených PCR testů. Právě testování, PCR či antigenní, je přitom požadované například při návštěvě domovů pro seniory nebo zdravotních zařízení.

„PCR testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění mají pouze osoby s platným očkovacím certifikátem,“ vysvětluje Ondřej Jakob, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Problém to způsobí například Filipovi Bolechovi, který redakci Seznam Zpráv popsal, že se střídavě se svým otcem stará o nemocnou matku a z obav o její zdraví se chodí nepravidelně testovat. „Pokud mám výjimečně možnost přenechat na šest dní péči kompletně otci a opustit dobrovolnou karanténu, kterou kvůli matce dodržuji, izoluji se následně až do negativního výsledku PCR testu,“ líčí Bolech.

Na třetí dávku zatím nešel z toho důvodu, že by ideálně chtěl počkat na vakcínu uzpůsobenou na aktuální mutace. A mluví také o tom, že si třetí dávku „šetří“ na případné horší časy. Platnost certifikátu mu vyprší v polovině března, PCR testy si nechce hradit ze svého a počítá, že případně se bude dál držet mimo. Redakci ovšem napsal, že ho situace štve.

Podle mluvčího Ministerstva zdravotnictví mohou mít po skončení platnosti certifikátu problém také například zaměstnanci pracující v lůžkové péči ve zdravotních službách nebo v sociálních zařízeních typu domovy pro seniory. Zde totiž platí povinnost se testovat. „Netestují se pak právě osoby, které prokáží, že jsou očkovány, eventuálně prodělaly nemoc. Podobně to platí i pro návštěvy ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb – musí se až na výjimky prokázat buď očkováním, proděláním nemoci nebo negativním výsledkem testu,“ podotýká Ondřej Jakob.

Za hranicemi platí jiná pravidla

Za hranicemi, například v oblíbených zimních destinacích jako je Rakousko, Itálie nebo Francie, zároveň platí obecně přísnější pravidla než v Česku.

První nepříjemné překvapení pro tuzemské cestovatele představuje samotný fakt, že většina zemí v Evropské unii zavedla zkrácení lhůty covid pasů pro lidi bez posilující dávky už k 1. únoru. Jinými slovy, v řadě zemí český covidpas některým lidem bez posilující dávky už dva týdny nemusí platit.

Jaké platí podmínky v okolních zemích:

To je případ třeba Německa a Polska. Slovensko covid pasy zkrátilo na devět měsíců k 4. únoru. Ještě přísnější pravidla platí v Rakousku, Itálii a Francii.

Rakousko od února zkrátilo platnost covid pasů bez posilující dávky na 180 dní a na 210 dní pro nezletilé. Itálie sice akceptuje devítiměsíční platnost certifikátu při vstupu do země, pro vnitrostátní služby ale platí šestiměsíční platnost. A ve Francii vyžaduji přeočkování posilující dávkou do čtyř měsíců od poslední dávky.

Konkrétně v Rakousku začne od 19. února platit, že v restauracích a v ubytování bude možné se prokázat i platným PCR testem. Bez dokladu o očkování ovšem nebude i nadále možné využívat například lanovky. Naopak například do obchodních center už není třeba covid pass.

Na Slovensku je vyhlášený nouzový stav a v rámci něj jsou odstupňovaná pravidla od neočkovaných bez testů až po očkované s posilující dávkou. Nic se nepožaduje například v obchodních domech nebo na otevřených tržištích. S PCR testem lidé smí třeba na lanové dráhy či vleky. Ovšem pro vstup na večírky a diskotéky, stejně jako do wellness či do krátkodobého ubytování je nutná posilující dávka.

Do Polska se lidé dostanou i s negativním testem a bez očkovacího certifikátu mohou do restaurace i na sportoviště. Ovšem kapacita je omezená na 30 procent a lidé s očkovacím certifikátem se do toho limitu nepočítají. Jinými slovy neočkovaným hrozí, že nebudou z kapacitních důvodů vpuštěni.

Očkování nebo nemoc. Statistický problém

Ze statistických dat dopočtu redakce Seznam Zpráv vyplývá, že k pátku 11. února mělo nárok na posilující dávku téměř 1,9 milionů lidí, kteří se zatím nepřeočkovali. Nejméně šli na posilující dávku lidé ve Zlínském a Moravskoslezském kraji, nejvíce v Jihočeském a Karlovarském kraji.

Jde o všechny lidi, kterým uběhlo pět měsíců od dokončeného očkování. Ovšem je nutné počítat s tím, že řada z těchto lidí mohla v poslední době covid prodělat a běží jim aktuálně postinfekční ochranná lhůta.

A právě to je jeden z důvodů, proč se velmi špatně odhaduje údaj o skutečném počtu lidí, kterým hrozí, že jim vyprší po 270 dnech platnost certifikátu. Jde totiž o kombinaci data posledního očkování a případného prodělání nemoci. Právě údaj o prodělání nemoci může výrazně ovlivnit skutečný stav lidí s vypršenou platností.

Reklama

Doporučované