Hlavní obsah

Třetí dávka? Češi jsou konzervativní, jednoznačně vede Pfizer

Foto: Profimedia.cz

Češi podle očkovacích center třetí dávky příliš nemíchají.

Reklama

Nejčastěji se jako posilující dávka v Česku aplikuje vakcína od společnosti Pfizer. Lidé jsou konzervativní a křížit vakcíny příliš nechtějí, zní z očkovacích míst.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Vybrat si mezi vakcínou Comirnaty od společnosti Pfizer a Spikevax od Moderny si mohou například lidé, kteří se nechají přeočkovat v Praze v Kongresovém centru. I zde je ovšem trend jasný: dominuje vakcína Comirnaty – 75 procent lidí si jako posilovací dávku vybere právě ji.

„O Modernu začal být malinko větší zájem. Je to podle toho, co zrovna vyjde v médiích. Když se řekne, že je super vakcíny mixovat, tak lidé začnou chodit, že chtějí Modernu. Ale jak jsou Češi konzervativní, tak se spíše drží Pfizeru,“ říká Stanislav Zezulka, projektový manažer společnosti Clinicum, která zajišťuje personální obsazení očkovacího místa. Dodává, že lidem nijak ohledně vakcín neradí.

„Všechny vakcíny jsou dobré, hlavně ať se lidi očkují,“ podotýká Zezulka.

Slova manažera očkovacího centra na pražském Vyšehradě potvrzuje i mluvčí nemocnice ve Frýdku-Místku Jan Březinová. „Většinou ti, co už mají Pfizera, tak chtějí Pfizera a ti, co mají Modernu, chtějí Modernu. A do kříže chtějí lidé vakcínu jen minimálně,“ říká.

Nejvíc aplikovali jako třetí dávku Moderny podle statistik z Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, a to téměř deset tisíc. I zde ovšem platí, že Pfizeru podali daleko více.

„Držíme základní nastavená pravidla očkování a doporučení, kdy platí, že pro posilovací dávku je doporučeno v případě mRNA vakcín použít stejnou mRNA vakcínu, jako byla použita pro základní schéma očkování,“ vysvětluje Petr Severa, krajský koordinátor očkování proti covidu-19 v Ústeckém kraji.

Moderna se nám lépe skladuje

Velké množství vakcín od společnosti Moderna podalo dle statistik i očkovací místo v léčebném a rehabilitačním středisku Chvaly. Zde pro to mají provozní důvod. „Od začátku očkujeme jenom Modernou. Pfizer se musel skladovat v určitých minusových teplotách a my na to nemáme skladovací prostory,“ vysvětluje Jaroslava Suková, vedoucí zdravotní domácí péče ve středisku Chvaly.

Popisuje, že se jim už stalo, že lidé odešli, když zjistili, že očkují Modernou. „Jsou lidé, kteří jsou přesvědčení, že Pfizer je lepší,“ říká Suková. Podle ní je zájem o třetí dávky velký i tak.

Statistiky ukazují, že ve velmi omezené míře se jako třetí dávky i přes doporučení České vakcinologické společnosti využívají i vakcíny postavené na vektorovém principu. Například Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně aplikovala několik desítek Janssenů od společnosti Johnson & Johnson.

„Janssen jako posilovací dávku podáváme u pacientů, kteří mají kontraindikaci k mRNA vakcíně. Nejčastěji měli podle jejich vyjádření těžkou reakci po druhé dávce a třetí dávku mRNA vakcíny nechtějí,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Renáta Večerková. Připomíná, že o tom, jakou kdo dostane vakcínu, rozhoduje lékař.

Reklama

Doporučované