Hlavní obsah

Vakcíny ztratí kvůli omikronu část účinnosti, varuje šéf Moderny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

„Všichni vědci, se kterými jsem mluvil, říkají… To nebude dobré,“ řekl v rozhovoru pro deník Financial Times Stéphane Bancel, ředitel farmaceutické společnosti Moderna, jednoho z hlavních výrobců vakcín proti covidu-19.

Článek

Mutace omikron, která se do světa rozšířila z Jihoafrické republiky, vyvolává rozporuplné reakce. Zatímco ještě v pondělí řekl šéf Pfizeru Scott Gottlieb, že se třemi dávkami očkování bude mít pacient solidní ochranu proti nové mutaci, ředitel americké společnosti Moderna si to nemyslí.

Bancel prohlásil, že vědci jsou znepokojeni, protože 32 z 50 mutací ve variantě omikron je na spike proteinu, na který se současné vakcíny zaměřují, aby posílily imunitní systém lidského těla v boji proti nemoci covid-19. Většina odborníků si myslela, že tak vysoce zmutovaná varianta se neobjeví ještě rok nebo dva, dodal Bancel ve Financial Times.

Na jeho slova už zareagovaly i burzy a ceny ropy i akcií šly dolů, a to jak v Británii, tak i v Německu, Francii nebo v Hongkongu.

Jak Moderna, tak i Pfizer, které se staly hlavními dodavateli vakcín do vyspělého světa, nyní pracují na vakcíně proti nové mutaci omikron. Ta podle Světové zdravotnické organizace představuje „velmi vysoké riziko“.

Nové vakcíny se už testují

Bancel v rozhovoru uvedl, že údaje o tom, jak si vedly proti omikronu stávající varianty vakcín a zda zabránily těžšímu průběhu nemoci, budou známy do dvou týdnů. Několik měsíců bude ale prý trvat, než bude možné vyrobit specifickou vakcínu proti omikronu ve velkém. Moderna proto navrhuje podávání silnější stávající vakcíny starším lidem a pacientům s narušenou imunitou.

„Moderna a Pfizer nemohou příští týden dodat miliardu dávek. Matematika nefunguje. Ale mohli bychom tu miliardu dodat do léta? Jistě,“ slibuje Bancel s tím, že Moderna by mohla v příštím roce vyrobit dvě až tři miliardy dávek.

Zároveň ale varoval před tím, aby se veškeré výrobní kapacity soustředily právě na novou mutaci ve chvíli, kdy svět obíhají stávající mutace. Moderna zároveň před časem upozornila, že zřejmě nestihne vyrobit tolik vakcín, aby uspokojila poptávku. I tak ale předpokládá, že v příštím roce prodá vakcíny za 15 až 18 miliard dolarů.

Mutace a varianty koronaviru

Virus SARS-CoV-2 se stejně jako jiné RNA viry šíří prostřednictvím napadených lidských buněk, kde vytváří své kopie. To mu umožňuje další šíření. Při tvorbě kopií mohou vznikat náhodné „překlepy“, tzv. mutace.

V případě, že je tato mutace pro virus z nějakého důvodu výhodná (například urychluje jeho šíření nebo pomáhá unikat imunitnímu systému), bude se taková mutace šířit dále. Pokud nějaká linie nasbírá více mutací, které jsou pro ni výhodné, může taková linie získat výraznou výhodu nad ostatními liniemi a šířit se rychleji. Pak se mluví o významné variantě.

Čím více lidí je nakaženo virem, tím více vzniká mutací a tím větší je i šance, že vznikne nová varianta. Očkování proti viru snižuje počet nakažených, a tím omezuje počet mutací a šanci vzniku nových úspěšných variant viru. „Očkování také vytváří nepříznivé podmínky pro virovou replikaci v naočkovaném infikovaném jedinci,“ popisuje vědkyně Petra Mlčochová, která covid zkoumá na University of Cambridge. „Naopak čím více se bude virus replikovat, vytvářet větší počet svých kopií, tím větší je pravděpodobnost, že vytvoří mutace.“

Firma už nicméně testuje vakcíny, které by měly fungovat proti celé řadě mutací koronaviru: „Máme mnohem lepší zbraně, než jsme měli před 18 měsíci,“ citovala agentura Bloomberg spoluzakladatele Moderny Noubara Afeyana. Navzdory těmto slovům je ale Moderna obecně pesimističtější než Pfizer, jehož vakcína proti covidu se stala komerčně vůbec nejúspěšnější očkovací látkou v historii.

Na nové variantě vakcíny, která by pacienty ochránila i před omikronem, pracují i vědci v dalších vakcinačních kolosech, jako jsou AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac Biotech a další.

Oxfordská univerzita, která se podílela na vývoji vakcíny společnosti AstraZeneca, ujistila, že je připravena svou očkovací látku rychle upravit. „Máme připravené nezbytné nástroje a procesy pro rychlý vývoj upravené vakcíny proti covidu-19, pokud by to bylo potřeba,“ uvedla univerzita.

Stále ale není jasné, zda mutace omikron způsobuje stejně vážný průběh onemocnění jako například varianta delta, a zda je skutečně schopná překonat stávající RNA vakcíny.

Americká vláda chtěla 60 procent produkce

Ředitel Moderny se také ohradil proti kritice obviňující výrobce vakcín z toho, že nedělají dost pro země třetího světa. Například v Jihoafrické republice, odkud se rozšířila mutace omikron, je naočkována pouhá čtvrtina populace.

„V principu jde o politické rozhodnutí bohatých zemí,“ tvrdí Bancel. „Ve Spojených státech nám řekli, že nemáme jinou šanci než dát 60 procent naší produkce americké vládě. To nebylo rozhodnutí Moderny, ale rozhodnutí americké vlády,“ řekl.

Vakcína omikron se i nadále šíří. Po Británii, Německu, Itálii, Belgii, Kanadě nebo České republice byl první případ v úterý odhalen i ve Francii, konkrétně na jejím zámořském území Réunionu. Mutaci přivezla žena, která v minulých dnech pobývala v Mosambiku.

Reklama

Doporučované