Hlavní obsah

Válek chce z covidu-19 udělat běžnou infekční nemoc. Karanténa má skončit

Foto: Shutterstock.com

Nařízená karanténa kvůli covidu skončí. Snímek je ilustrační.

Reklama

Čeká vás to samé, jako kdybyste měli žloutenku nebo jakoukoliv jinou infekční chorobu, vysvětluje chystaný plán ministr zdravotnictví. Termín konce karantény je předběžně stanoven na 1. března.

Článek

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová se spolupracovníky připravuje další změnu opatření proti covid-19. Ministerstvo zdravotnictví by – nejspíše od 1. března – mohlo zrušit nařízení, že lidé, kteří přišli do kontaktu s nemocnými, musí do karantény. Nyní je doba, kdy musí do ústraní, stanovena na pět dní.

„Po 1. březnu skončí trasování, protože pokud přestanou být opatření, stane se z toho režim normální nemoci,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Čeká vás to stejné, jako kdybyste měli žloutenku nebo jakoukoliv jinou infekční chorobu,“ doplnil.

Hlavní hygienička Svrčinová, jejíž podřízení zpracovávají novou metodiku, se nechtěla ke změně blíže vyjadřovat. „Obraťte se, prosím, na tiskové oddělení Ministerstva zdravotnictví,“ uvedla Svrčinová.

Podle ministra Válka by se mohla situace ohledně karantény rychle změnit v případě, že se v některém regionu objeví třeba lokální ohnisko epidemie nebo pokud by začal růst počet lidí, kteří by s covidem skončili v nemocnici.

Ze slov ministra plyne, že taková situace by opět nastartovala trasování a pak by lidé zase museli do karantény. „To bychom museli sáhnout k dalším opatřením,“ prohlásil Válek.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) také počítá s tím, že už od 19. února nejspíše skončí možnost využívat takzvanou pracovní karanténu. Ta nyní platí pro pracovníky ve zdravotnictví nebo v sociálních službách a využívá ji hlavně velká část nemocnic.

Režim pracovní karantény spočívá v tom, že do práce mohou chodit lidé, kteří se sice dostali do rizikového kontaktu, ale nemají žádné příznaky. Navíc se musí denně testovat.

Reklama

Doporučované