Hlavní obsah

Vláda zruší většinu opatření. Zůstanou „prakticky jen respirátory“

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda na svém středečním jednání schválila rozpočet na tento rok a jmenování Michala Koudelky šéfem BIS. Změní se i některá protiepidemická opatření.

Článek

Vláda se rozhodla postupně uvolnit většinu protiepidemických opatření. Premiér Petr Fiala potvrdil, že vláda od zítřka ruší povinnost prokázat se certifikátem při návštěvě restaurací, hotelů a hromadných akcí.

„Budeme také postupně navyšovat počty návštěvníků na akcích. S výhledem k tomu, že od 1. března bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo, prakticky jen nošení respirátorů uvnitř,“ uvedl premiér po jednání vlády.

Později na doplňující dotazy upřesnil, že rozvolnění pravidel od března závisí na vývoji epidemické situace.

Do 18. února bude pro účastníky hromadných akcí dál platit limit nejvýše 1000 sedících diváků. Ostatních hromadných akcí včetně volnočasových pro děti se může účastnit maximálně 100 účastníků.

Pro období od 19. února by se měl maximální počet zvýšit na 500. V případě sedících bude možné počet nad 1000 diváků navýšit o 50 procent zbývající kapacity.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po dnešním jednání vlády zopakoval, že na příští schůzi Sněmovny vláda řekne, kdy bude ukončena pandemická pohotovost. Stát by se tak mohlo během března v době, kdy budou uvolněna poslední omezení. Příští schůze Sněmovny začne 15. února.

„V současné době začíná covid intenzivně pronikat mezi seniory, trasujeme seniory,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Senioři by podle něj při potížích měli bez odkladu vyhledat lékaře a zvážit ještě očkování, pokud vakcinovaní nejsou.

Vláda také schválila jednomyslně návrh státního rozpočtu na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) jej navrhla se schodkem 376,6 miliardy korun. „Šetříme na provozu státu a na výdajích, které občanům lepší služby nepřinesou,“ uvedl premiér Petr Fiala po jednání vlády.

Rozpočet sice počítá s tím, že se daňové příjmy proti plánu předchůdkyně zvýší o 62 miliard, zároveň však navrhl nové výdaje skoro za 40 miliard. Proto musel seškrtat ve výdajích od Schillerové téměř 80 miliard, jak ohlašoval po volbách.

Nejméně budou se změnami v rozpočtu spokojeni zdravotníci, na kterých ministr Stanjura ušetřil nejvíc. Snížil příspěvek státu zdravotním pojišťovnám o 14 miliard a dalších 4 a půl miliardy z rezervy na boj s covidem.

Kabinet také schválil jmenování Michala Koudelky šéfem BIS. Koudelka je od loňského roku pouze pověřeným ředitelem. „Je to něco, co jsme měli v úmyslu už před volbami. Považujeme za důležité, aby BIS měla v čele ředitele, který se ve funkci osvědčil,“ uvedl Fiala.

Reklama

Doporučované