Hlavní obsah

Certifikáty už nikdo neřeší. Hospody a další rozvolnili bez ohledu na vládu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Prokazovat se covidovými certifikáty už nebude třeba. Podle Ministerstva zdravotnictví je vláda s platností od čtvrtka zruší. Ilustrační foto.

Reklama

„Lidé už velkou důvěru v dodržování opatření nemají,“ říká Luboš Kastner, zástupce restauratérů za Asociaci malých a středních podniků.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

„Chcete vidět Tečku?“, se na řadě míst ptají už častěji návštěvníci než obsluha. Od čtvrtka 10. února tato povinnost, kterou vláda vyhlásila jako součást protipandemických opatření, definitivně končí.

„Lidé si na to postupně budou zvykat. Doufáme, věříme, že přijde více lidí,“ říká k chystanému rozvolnění manažer Pivnice U Čápa v centru Brna Martin Řídký.

Na zájem zákazníků je připravený i majitel pražského kadeřnictví The Hair Martin Patrik Švarc. „Jsme velké kadeřnictví, pracuje tu 17 kadeřníků. Jsem přesvědčený, že jim práce naroste. Řada lidí návštěvu salonu odložila – a to nejen kvůli očkování, “ uvedl pro SZ Byznys.

Vláda nejprve slíbila, že prokazování bezinfekčnosti nebude povinné už od 9. února, nakonec to bude až o den později. Už předtím takovou povinnost provozovatelů zrušil Nejvyšší správní soud.

Den nebo dva nehrají roli, už je stejně rozvolněno

„Jeden den nehraje roli, beru to už jako formalitu,“ říká k chaosu kolem data rozvolnění Luboš Kastner, zástupce restauratérů za Asociaci malých a středních podniků. „Lidé už velkou důvěru v dodržování opatření nemají,“ dodává s tím, že vláda musí počítat s tím, že trh rozvolnil už v minulém týdnu.

Lednové tržby v restauracích byly podle něj velmi slabé. „Vezměte si, jen kolik lidí teď pracuje z domova. Větší poptávku očekávám až od března, a to přitom třetina restaurací balancuje nad propastí,“ říká Luboš Kastner.

Podniky kvůli povinnosti prokazovat se bezinfekčností přišly také o návštěvníky z řad očkovaných. „Volali zákazníci, že chtějí stůl pro šest, ale dva jsou neočkovaní. Když jsme je odmítli, přišli jsme o všechny,“ popisuje brněnský restauratér Zdeněk Sklenář, jehož skupina Tripoli Recent provozuje v moravské metropoli třináct restaurací. Výrazný pokles hostů na konci roku připisuje také nižší proočkovanosti ve skupině obyvatel od dvaceti do padesáti let věku.

Povinnost ukazovat certifikáty o očkování nebo prodělaném covidu se ale netýkají jen restaurací a kadeřníků. Bezinfekčnost nebudou lidé muset dokládat také ve fitness centrech, lázních, tanečních studiích nebo třeba při objednávce masáže.

Jiří Vilímek, spolumajitel pražských Fitness Victory, teď čeká pozvolný nárůst klientů. „Přijdou zákazníci, kteří nejsou očkovaní, nebo třeba jen vyčkávali z obavy z nákazy. Veškerá opatření jsme od začátku dodržovali, nechtěli jsme riskovat ztrátu důvěry našich klientů,“ uvedl pro SZ Byznys. Je přesvědčen, že lidé by se měli teď začít více hýbat a posilovat imunitu.

Také divadla a další kulturní zařízení věří, že se návštěvnost s rozvolněním zlepší.

„Změna, jak doufáme, vrátí do divadel více diváků, nejen ty, kteří nebyli očkovaní. Těšíme se znovu i na ty, kteří se prostě rozhodli počkat na rozvolnění, protože je kontroly obtěžovaly, přestože třeba očkovaní jsou. Jen jsme se i my radovali, že to bez kontrol dají diváci už ve středu 9. února, ale po několika dotazech i z naší strany zveřejnil mluvčí Ministerstva zdravotnictví, že to bude až ve čtvrtek,“ popsala Šárka Swiderová, mluvčí Národního divadla Moravskoslezského.

„Je to velký krok směrem k normálu,“ říká také mluvčí Městského divadla Brno Kateřina Vižďová. „V daném období konkrétně v našem divadle návštěvnost klesla sice jen o devět procent, daná změna by však mohla být krokem k tomu, že nyní již bude hlediště zaplněno do posledního místa tak, jak je to u nás běžné. S kontrolou opatření a prokazováním se ze strany diváků ve zmíněném období jsme žádné problémy nezaznamenali,“ uvedla.

Bez omezení budou moci lidé zajít například také do planetária. „Bude to mít určitě velký dopad do návštěvnosti planetárií, která kvůli restrikcím přišla až o polovinu návštěvníků. Byl to pro ně velký problém,“ říká Pavel Coufal, člen správní rady České asociace science center, která zastupuje planetária v Brně, Liberci, Ostravě, Hradci Králové a Plzni. Naopak neočkovaní mohli v době restrikcí bez problémů navštěvovat muzea a vědecko-technické parky, například libereckou IQ Landii.

Volali zákazníci, že chtějí stůl pro šest, ale dva jsou neočkovaní. Když jsme je odmítli, přišli jsme o všechny.
Zdeněk Sklenář, restauratér

Rušněji by mělo být i v kinech. „Dlouho toužebně očekávaný okamžik přichází. Myslíme, že se velice výrazně zvýší návštěvnost,“ raduje se David Horáček, spolumajitel sítě multikin Premiere Cinemas Czech.

O návštěvnosti však podle něj hodně rozhoduje i skladba filmů. Místo Spidermana, který do své pavučiny chytal diváky v prosinci, protože mladí tolik čísla nákazy neřešili, teď kina nasadila české filmy. Například Srdce na dlani a Mimořádná událost. Ty cílí na starší diváky, kteří jsou však zároveň opatrnější.

Plán rozvolnění ve službách, sportu a kultuře projedná vláda na středeční schůzi. Kabinet by měl řešit také kompenzace ušlého zisku, po kterém provozovatelé opakovaně volají.

Která covidová opatření dál platí

  • Povinné testování ve firmách (do 18. února)
  • Povinné testování ve školách (naposledy 14. února)
  • Povinnost karantény a izolace
  • Omezení soukromých a veřejných akcí na max. 100 lidí (výjimkou jsou sportovní a kulturní akce)
  • Povinnost nosit respirátor ve vnitřních prostorách a hromadné dopravě

(stav k 8. 2. 2022)

Reklama

Doporučované