Hlavní obsah

Vláda zvažuje zrušení dalších omezení

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kontrola Tečky je u konce. Vláda teď zvažuje zrušení dalších omezení vyhlášených proti šíření koronaviru.

Reklama

Ve středu bude vláda jednat o rozvolnění opatření proti šíření koronaviru. Ve hře je zrušení některých dalších omezení, která se dotýkají hromadných akcí, sportovišť, obchodů i služeb.

Článek

Vláda premiéra Petra Fialy připravuje plán rozvolnění režimu, který byl zaveden proti šíření koronavirové infekce.

Doporučení, jak postupovat, dostalo Ministerstvo zdravotnictví už na konci minulého týdne od zástupců Národního institutu pro zvládání pandemie, který vede vakcionolog Roman Chlíbek.

Podle zdrojů Seznam Zpráv, které jsou s přípravou plánu rozvolnění obeznámeny, by úlevy v omezeních měly přijít ve dvou krocích. Vláda se bude prvními návrhy zabývat už tuto středu.

Ministři jednak s největší pravděpodobností potvrdí už ohlášenou úpravu, že se lidé od čtvrtka nebudou muset v restauracích, ubytovacích zařízeních a ve službách prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělání nemoci covid-19.

Seznam Zprávy však zjistily, že se také zvažuje zrušení některých omezení, která se dotýkají hromadných akcí, sportovišť, obchodů i služeb. V případě restaurací jde například o to, že nebude omezen počet hostů sedících u jednoho stolu.

Ministerstvo zdravotnictví před jednáním vlády nechce zvažované změny komentovat.

„Všechna nová opatření komentuje jen a pouze vláda po tom, co je projedná,“ napsal redakci náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Detaily nechtěl říct ani šéf Národního institutu pro zvládání pandemie Roman Chlíbek. „Jsme poradní orgán ministerstva, vše jsme jim předali,“ uvedl s odůvodněním, že o plánech na rozvolnění se bude teprve rozhodovat.

Epidemiolog Rastislav Maďar, který vede v Národním institutu pro zvládání pandemie skupinu epidemie a prevence, však přece jen na konci minulého týdne upřesnil, že jeho skupina navrhla rozvolnění v několika vlnách.

„Nezačínají však hned, ale až když se ukáže, že situace nepostupuje podle nejhorší scénáře – to bude kolem poloviny února,“ doplnil Rastislav Maďar. Jenže vedení Národního institutu pro zvládání pandemie podle něho tento návrh mírně zjednodušilo.

Ze zjištění Seznam Zpráv plyne, že po středečním jednání vlády by měla zůstat v platnosti omezení, která stanovují maximální počet lidí na hromadných akcích – na koncertech nebo sportovních utkáních, nebo maximální počet lidí ve skupinách při návštěvě výstav nebo zoo.

Pro koncerty, představení v divadle nebo pro sport je nadále zatím stanovena hranice maximálně 1 000 lidí. A ve skupinách pak může být nejvýše 20 lidí.

Jak a zda tato omezení uvolnit, se bude Fialova vláda zabývat nejspíše až příští týden.

Deník Sport pak minulý týden uvedl, že by od 18. února mohly mít sportovní kluby možnost zaplnit kapacitu hlediště z jedné poloviny. Od března by to mělo jít bez jakéhokoliv omezení.

Tempo rozvolnění by se mohlo přibrzdit, pokud by šíření nemoci postupovalo podle nejhoršího scénáře, o němž mluvil epidemiolog Maďar. To podle slov šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška není příliš pravděpodobné.

„Máme tři scénáře, které pracují s rizikovým dopadem varianty omikron – tedy s jeho schopností prorazit třeba i ochranu imunity nebo u neočkovaného vyvolat vážnější průběh onemocnění. Zatím se to odvíjí podle těch optimističtějších variant,“ uvedl pro Seznam Zprávy Dušek.

Počty nakažených s covidem-19 v hlavním městě a v okolních okresech Středočeského kraje budou podle Duška už nyní klesat. Další regiony však ještě stagnují nebo možná mírně rostou.

„Můžeme nějaký úplně super rizikový scénář, který by vedl k zahlcení nemocnic, označit za nepravděpodobný,“ doplnil Dušek.

Reklama

Doporučované