Hlavní obsah

Válek: Omikron příští týden zasáhne seniory, čísla budou ještě vyšší

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Antigenní testování bude pokračovat.

Reklama

V příštím týdnu bude záchyt covid pozitivních lidí ještě vyšší než tento. Koronavirus víc pronikne mezi seniory. Podle ministra zdravotnictví je problém, že si Češi už zvykli, že lidé na covid umírají.

Článek

„Ještě příští týden porosteme, ale už budou klesat školy. Na vrchol se dostanou zaměstnanci a začnou také růst senioři,“ přiblížil aktuální předpověď covidového vývoje pro Seznam Zprávy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Z tohoto důvodu nyní vláda v testování cílí na zaměstnance, kteří se testují dvakrát týdně. V příštím týdnu se chce Válek více zaměřit na seniory. Jak, to zatím neprozradil. Dnes odpoledne zasedá vláda, která bude změny pro další týdny řešit.

Úterní testování v Česku odhalilo znovu rekordní počet nakažených. I s reinfekcemi, tedy když počítáme i lidi, kteří se nakazili opakovaně, překročil počet zachycených případů 42 tisíc.

Podle dřívějšího vyjádření Ladislava Duška, šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky, je reálný počet záchytů asi 2,5 až třikrát vyšší. Ministr minulý týden odhadoval, že tento týden bude v Česku denně na 80 tisíc nových nakažených, reálně jich je ale tedy zřejmě více.

Víra v Novavax

Ministr zdravotnictví také upozornil na fakt, že za dva roky pandemie si Češi přivykli na to, že na covid stále umírají lidé, kteří by jinak zemřít nemuseli.

„Kdyby byl virus chřipky stejně nebezpečný jako omikron, tak je z toho strašná panika. My jsme ale akorát okorali a zvykli jsme si, že tady zemřely desetitisíce lidí. A teď nám přijde normální, když denně několik desítek lidí umírá. Na chřipku lidé také umírají, ale ta není tak infekční. Od člověka bez příznaků chřipku nedostanete, ale covid ano. Ten když máte, tak můžete v této místnosti nakazit někoho, kdo pak zemře, což se u chřipky nestává,“ vysvětlil Válek, proč vláda plánuje dál pokračovat v nějakém způsobu kampaně na podporu očkování.

Ministerstvo počítá s tím, že proočkovanost by se mohla začít zvedat na jaře, kdy do Česka dorazí vakcína Novavax, kterou by mohli akceptovat i lidé, kteří doposud odmítali mRNA vakcíny.

„Je tady řada lidí, kteří se z iracionálních důvodů mRNA vakcíny báli. Ale připouštěli, že by si dali oslabenou vakcínu. Dostal jsem hodně takových zpráv. Na přelomu února a března tu budeme mít několik stovek tisíc dávek Novavaxu, takže lidé si budou moct vybrat. V demokratické společnosti já musím dělat tu nabídku co nejširší, ale musím nechat na občanovi, ať si vybere. Dospělý člověk musí mít právo se rozhodnout. Třeba i špatně,“ dodal.

Reklama

Doporučované