Hlavní obsah

Vláda rozhodne o dalším testování na covid-19. Ve hře je jeden test zdarma

Foto: David Neff

Testování na covid-19.

Reklama

Preventivní testování na koronavirus začalo v Česku od prosince 2020. Vláda bude řešit, zda nyní od 1. března skončí, nebo ne.

Článek

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu rozhodne, zda po zhruba čtrnácti měsících přestanou mít lidé nárok na bezplatný preventivní test na covid.

Už od začátku epidemie hradí zdravotní pojišťovny test na koronavirus těm, co jsou nemocní nebo mají příznaky a test předepíše lékař nebo hygienická stanice. Od prosince 2020 pak byla zavedena možnost preventivního testování – původně antigenními testy.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 původně oznámil, že preventivní testování zdarma skončí, avšak po vlně kritiky se vrátila do hry možnost alespoň jednoho testu měsíčně.

„Bude se o tom na jednání vlády zítra debatovat,“ uvedl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

V současné době mají děti a ti, co jsou očkování na covid-19, nárok až na pět preventivních PCR testů měsíčně.

K tomu, aby preventivní testování zůstalo zachováno, byť v mnohem menším rozsahu než nyní, se přiklání také ministr školství Petr Gazdík (STAN). „Vyslechnu si názory kolegů ve vládě, budeme o tom debatovat, ale jsem pro to, aby zůstal jeden test pro všechny placený zdravotními pojišťovnami,“ řekl pro Seznam Zprávy Gazdík.

Naopak ministr dopravy Martin Kupka (ODS) by testování ukončil. „Myslím, že je správné vrátit se k proplacení jen PCR testů předepsaných lékařem. Antigenní testy jsou dostupné snadno a v případě podezření je už možné žádat od praktického lékaře indikovaný PCR test. Podobná praxe je podle mých informací i v okolních státech,“ uvedl pro Seznam Zprávy Kupka.

Testování na covid-19 jen v uplynulém roce vyšlo zdravotní pojišťovny na více než 16,7 miliardy korun.

Největší tuzemská pojišťovna VZP od ledna do listopadu 2021 (data za prosinec ještě nemá k dispozici) zaplatila za PCR a antigenní testy přes 7,5 miliardy korun. Ostatní pojišťovny pak loňské testování bude stát 9,2 miliardy korun.

Reklama

Doporučované