Hlavní obsah

Zrušte vánoční večírky, vyzývá Vojtěch. Nová omezení vláda zatím nezavede

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Vláda na svém dnešním zasedání nezpřísnila opatření proti covidu-19. Čeká se na další vývoj epidemie, ministr zdravotnictví ale vyzval k omezení vánočních večírků.

Článek

Vláda se nyní nechystá měnit opatření proti covidu-19. Kabinet chce počkat na další vývoj epidemie. Jak Seznam Zprávám sdělil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, zpřísnění ani nebylo na programu.

„Žádný návrh na zpřísnění se nedával,“ napsal Havlíček.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že zejména tento týden ukáže, jestli se potvrdí trend postupného poklesu případů, nebo zůstanou přírůstky nakažených na podobných hodnotách. „Chceme vyčkat vývoje, podle toho případně přikročit k dalším krokům,“ uvedl Vojtěch.

Ministr zdravotnictví vyzval, aby lidé a firmy omezili konání vánočních večírků. Upozornil na případ z Norska, kdy se na takovém večírku rozšířila varianta omikron.

Vojtěch po jednání vlády také potvrdil, že do konce týdne vyjde vyhláška o povinném očkování pro seniory nad 60 let a některé profesní skupiny. Tito lidé budou muset být naočkováni do konce února.

Rada vlády pro zdravotní rizika dříve během dne projednávala některá možná opatření, například omezení shromažďování lidí, prodloužení vánočních prázdnin nebo možnost zavedení roušek i ve třídách.

Plaga proti dřívějším prázdninám

Proti zpřísňování ve školách nebo předčasným prázdninám je ale ministr školství Robert Plaga. Například roušky ve výuce by Plaga považoval za smysluplné, jen pokud by byly povinné i při volnočasových aktivitách či sportu.

„Dnes na radě pro zdravotní rizika byla řada témat, která jsme probírali, a padaly tam různé návrhy, takže nezastírám, že třeba návrh na roušky ve třídách tam byl diskutován, ale žádný z těchto návrhů nemá podle mých informací dnes mířit na vládu a nemá mířit ani tento týden v nějaké nejbližší době,“ uvedl Plaga.

Už před jednáním vlády řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová Radiožurnálu, že nevidí důvod ke zpřísnění režimových opatření proti covidu-19. Potřeba je podle ní dodržovat současná pravidla, která musí platit minimálně do Vánoc.

O možném zpřísnění protiepidemických opatření ještě před vánočními svátky v neděli hovořila náměstkyně ministra zdravotnictví.

„Dostali jsme se do kulminačního bodu a začínáme klesat. Nepůjde o tak prudký pád jako například v Rakousku, my nemáme plošnou uzávěru. U nás se navíc ještě některá opatření nestihla v realitě projevit,“ řekl dnes odpoledne v České televizi epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Doporučované