Hlavní obsah

Koronavirus zastavil lotyšskou pračku na špinavé peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Přes zavřené hranice se nedostanou ani turisté, ani špinavé peníze. Pandemie covid-19 na chvíli zastavila pašování peněz v Lotyšsku. Stát po uvolnění opatření zpřísňuje kontroly a snaží se zastavit nelegální přepravu hotovosti.

Článek

Už několik let je pobaltská země pračkou na špinavé peníze. Na základě vkladů v centrální bance se Lotyšsko domnívá, že se každý rok propašuje přes hranice asi 400 milionů eur (10,7 miliardy korun).

Nedávno země uzavřela kvůli pandemii koronaviru hranice, takže pašeráci měli utrum. Tito lidé posílali prostřednictvím platebních společností peníze do sousedních zemí. Vybírali nemalé částky z bankomatů poblíž hranic a přivezli je do Lotyšska. Důvodem byla hlavně snaha vyhnout se daním.

Jinde vedou orgány přehled o osobách, které asi 15krát ročně přicházejí a odcházejí ze země. Někdy lidé tyto „výlety“ podnikají i s celou rodinou včetně dětí. Každý z nich u sebe mívá částku menší než 10 000 eur (přes 267 000 korun). Poté jsou peníze zřejmě převedeny do jiné země a tam uloženy.

Lotyšsko nyní proti nezákonné činnosti přitvrdí. Vedoucí finanční zpravodajské jednotky Lotyšska Ilze Znotinová usiluje o to, aby byly zavedeny zvýšené kontroly vlaků, silničních vozidel i osob, které překračují hranice pěšky. Opatření v době pandemie koronaviru zamezí pašování peněz jen krátkodobě. Evropské země nyní znovu otevírají své hranice, a tak tvrdší postoj úřadů proti nezákonné přepravě peněz otestuje nový příliv návštěvníků.

Na letišti v Rize se ukázalo, že přísnější kontroly fungují. Když celníci prohledávali cestující, kteří přiletěli soukromým letadlem z Ukrajiny, trefili do černého. Zavazadla čtyř osob obsahovala asi milion dolarů v amerických a evropských bankovkách. Částka jim byla zabavena.

Vyšetřovatelé zjistili, že jeden z cestujících na lotyšském letišti byl podnikatel, který vlastnil banky na Ukrajině a v Lotyšsku.

Praní špinavých peněz v Lotyšsku je už historicky zakořeněné. Na počátku devadesátých let odsud létala sovětská nákladní letadla TU134 do ruských regionů napěchovaná bankovkami. „Tři desetiletí poté je hotovost stále jedním z největších problémů,“ říká Znotinová.

Reklama

Doporučované