Hlavní obsah

Že hygieny nestíhají, není omluva porušování zákona, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o práci přetížených hygienických stanic.

Reklama

Hygienické stanice zavalené prací vědomě porušují zákon, protože lidi posílají do karantény pouze po telefonu, ale písemně jim rozhodnutí nepošlou. Své zkušenosti a názory na činnost hygieniků popisují čtenáři Seznam Zpráv.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o hygienických stanicích, které kvůli přetížení nestíhají plnit zákonnou povinnost a neposílají lidem písemné rozhodnutí o karanténě.

Vladimír Kříž: Hlavně je hygiena hrozně neefektivní. Bratr měl covid-19, chtěl při telefonátu s hygienou hned nahlásit údaje o manželce a jeho dvou dětech, tedy přímých potenciálně nakažených. Hygiena nejenže se o těchto dalších lidech s ním odmítla bavit, navíc když volali manželce, odmítli si vzít informace o dětech, které švagrová chtěla při jednom hovoru nahlásit. Volali na každé dítě zvlášť a měli v datech hrozný chaos. Všichni byli očkovaní, hygiena tvrdila, že ne a ne a ne. A to vše stojí velké miliony. Smutné.

Ladislav Jaros: Je pravda, že nestíhají. Vím o případu, kdy volali dceři kolegyně v pátek, že před bezmála dvěma týdny došlo u ní k rizikovému kontaktu a že má být do neděle v karanténě. No, kdyby to chytla a byla bezpříznaková, tak to vesele už roznáší. Pak nemáme mít taková čísla. Rok a půl se ví, co je nejlepší zbraň (nenechat si to roznést), a nic, ale vůbec nic s tím ani vláda, ani poslanci neudělali.

František Sturm: Mě děsí to myšlení. „Je to moc administrativy, tak buď se to nebude dělat, nebo se musí nabrat více lidí.“ Přitom logická řešení jsou jiná. Buď tu administrativu zrušit, nebo zařídit, aby nebyla zatěžující. Zde např. by si systém (myšleno v PC) spojil člověka v karanténě s jeho záznamem v registru a automaticky by vytvořil ten dokument o karanténě. Ten by pak člověku poslal datovkou nebo by se vytiskl v podatelně, kde by to jen dali do obálky a poslali. Nic složitého nebo náročného na finance. Stačí jen začít myslet.

Miroslav Šilhavý: Ze zákona v této situaci nelze slevit. Před rokem hygiena neměla jinou možnost než improvizovat. Rok utekl a zákon se nezměnil. Z toho nelze vyvozovat nic jiného, než že parlament trvá na tom, aby se dodržoval v současné podobě. Nelze přece říct, že „parlament nebyl schopen změnit zákon“. Parlament nebyl ochoten, a jaké k tomu měl důvody, nemůže soud zjišťovat ani hodnotit. Soud nestojí nad parlamentem.

Rastislav Belanský: Když je jediným argumentem hygienických stanic to, že nestíhají, tak pak asi používají stále jenom psací stroje. Mají problém využít jakoukoli technologii, která by jim práci ulehčila (hromadná korespondence, e-maily, datové schránky…) Na to není zapotřebí změna zákona. Elektronicky podepsaný dokument je taky originál. Přijít za zaměstnavatelem, že zůstávám doma, protože mi kdosi kdysi telefonoval, je absurdní. Kdo mi pak na základě čeho proplatí nějaké náhrady? A vůbec, i hygienická stanice se může splést a kontaktovat chybně – jaká je pak obrana před pochybením tohoto druhu?

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

T. Zámečník: Zákony je nutné dodržovat. Tečka. Pokud jakýkoliv občan poruší jakýkoliv zákon, následuje ihned sankce. Stát porušuje v posledním roce a půl beztrestně spoustu zákonů – a nic? Kde to proboha žijeme?

Lucie Šlachtová: Covid je tu už dva roky a za tu dobu se snad systém mohl novým požadavkům přizpůsobit. Že tam báby stále datlují ta rozhodnutí na stroji a následně to samy strkají do obálek, je jejich věc a věc jejich zaměstnavatele, ale zrovna papír o nařízení karantény je zase důležitý pro pracující lidi, kterých se to týká. Nebo někdo řekne „šéfe, jdu domů, někdo mi volal a mám být v karanténě 14 dní“? Originální dokument s údaji člověka se dá vygenerovat a vytisknout pomocí pár kliknutí, vyzvednout si vytištěné papíry na stanici, balit a nosit na poštu – to může i brigádník doma. To nemusí dělat kmenoví zaměstnanci hygieny, stejně jako trasování. Lidé by jim utrhali ruce za takovou brigádu, včetně mě například.

Reklama

Doporučované