Hlavní obsah

Korupční kauza na Slovensku: O vazebním stíhání podnikatele rozhodne soud v neděli

Foto: Profimedia.cz

Norbert Bödör.

Reklama

O případném vazebním stíhání kontroverzního nitranského podnikatele Norberta Bödöra bude v neděli dopoledne rozhodovat specializovaný trestní soud v Banské Bystrici.

Článek

„Soudce pro přípravné řízení při pracovišti Banská Bystrica bude o návrhu prokurátora Úřadu speciální prokuratury (UŠP) na vzetí do vazby dvou osob P. K. a N. B., které jsou obviněny z obzvlášť závažného zločinu legalizace příjmu z trestné činnosti, rozhodovat v neděli (5. 7.) od 10:00 v Banské Bystrici,“ uvedla v sobotu mluvčí Specializovaného trestního soudu Katarína Kudjáková.

Zda prokurátor v případě obviněných navrhuje všechny tři důvody vazby – útěkovou, preventivní nebo možné pokračování v trestné činnosti, není známo. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme poskytovat informace k dané věci,“ poznamenala v sobotu pro tiskovou agenturu TASR mluvčí UŠP Jana Tökölyová.

Kauza Dobytkář

Nitranského podnikatele Norberta Bödöra zadržela policie v pátek v pozdních nočních hodinách po návratu na Slovensko. O návrat do vlasti ho požádala kvůli kauze Dobytkář související s korupcí ve slovenské zemědělské platební agentuře (PPA). Deníku Pravda to potvrdil jeho advokát Adrián Kucek.

Slovenská policie informovala o Bödörově zatčení prostřednictvím sociálních sítí. Kauza se nyní blíží vyvrcholení. Po zadržení 19 osob včetně bývalého ředitele agentury Juraja Kožucha a bývalého finančníka skupiny Slavia Capital Martina Kvietika se slovenské Národní kriminální agentuře (NAKA) podařilo obvinit tři další lidi, kteří měli více než 10 milionů eur z úplatků propírat.

„V rámci akce Dobytkář policie provedla na celém území Slovenské republiky zajišťovací úkony a vznesla obvinění proti třem fyzickým a dvěma právnickým osobám za zvlášť závažný zločin legalizace příjmu z trestné činnosti,“ informovalo policejní prezidium na sociálních sítích. Další informaci však vzhledem k probíhajícímu vyšetřování poskytnout nechce.

Podle slovenského portálu Aktuality.sk má být mezi obviněnými i známý trestně stíhaného podnikatele Mariana Kočnera Norbert Bödör. Jeho advokát Adrián Kucek ale tuto informaci potvrdit odmítl. „Četl jsem o tom, ale nemohu to potvrdit, protože jsem žádné takové vyrozumění nedostal,“ reagoval pro Pravdu Kucek.

Směr Dubaj

Bödör se údajně od února zdržoval v Dubaji, kde si měl koupit luxusní rezidenci, a to jen krátce po obvinění Mariana Kočnera z vraždy novináře Jána Kuciaka. Ve Spojených arabských emirátech si měl dokonce zařídit i trvalý pobyt. Bödörův advokát potvrdil, že jeho klient se tam opravdu zdržoval, ale už před dvěma týdny se na Slovensko vrátil. „Po konci školního roku jel s rodinou na dovolenou k moři, teď se už ale vrátil na Slovensko kvůli tomu, že v souvislosti s kauzou byl včera vyrozuměn, že má být k dispozici,“ řekl Pravdě Kucek v pátek.

O pochybném vyplácení zemědělských dotací psal ve svém posledním článku i novinář Ján Kuciak. Trestní případy týkající se osob a firem ze článku Kuciaka byly znovu prověřeny generální prokuraturou, která v mnoha případech našla několik nesrovnalostí, píše deník Pravda.

Po necelých dvou letech NAKA obnovila vyšetřování kauzy a začátkem května policie informovala, že eviduje celkem 19 obviněných fyzických a pět právnických osob s tím, že celková částka úplatků je ve výši 1,5 milionu eur. V úterý počet obviněných vzrostl na 22 osob a sedm právnických osob.

Podle Pravdy se po těchto nejčerstvějších zásazích kriminální agentury zdá, že případ dospěl do stadia, kdy mohou obvinění přibývat i v nejvyšších kruzích.

Reklama

Doporučované