Hlavní obsah

Korupční kauza: Policie se dál zajímá o ministryni Dostálovou. A vyšetřuje i šampiona v závodech tahačů

Foto: ČTK

Šampion motosportu Stanislav Matějovský na snímku z doby, kdy vyhrával tituly v závodech tahačů. Konkrétně po závodě na německém okruhu Lausitzring, kdy získal titul mistra Evropy v kategorii Super Race Truck.

Reklama

Policie obvinila deset lidí kvůli úplatkům ve státní agentuře CzechTourism. Ministryni pro místní rozvoj Dostálovou z ANO a závodníka Stanislava Matějovského vyšetřuje zvlášť.

Článek

V korupční kauze kolem zakázek státní agentury CzechTourism se objevuje nové jméno. Policie podle zjištění Seznamu podezírá z černých penězovodů také automobilového závodníka Stanislava Matějovského.

A spolu s Matějovským, mistrem Evropy v závodech tahačů, také nadále vyšetřuje Kláru Dostálovou, ministryni pro místní rozvoj za hnutí ANO.

Seznam získal dokumenty, které to potvrzují.

Kvůli úplatkům detektivové koncem září obvinili deset lidí. Hlavním aktérem je podle vyšetřovalů Aleš Pangrác, bývalý přední manažer Czechtourismu, agentury, která láká zahraniční turisty do Česka. Pangrác podle detektivů vyinkasoval na úplatcích 3,5 milionu – mělo jít o peníze, ktéré mu posílali pořadatelé různých společenských a sportovních akcí za to, že si u nich tato státní agentura objednala reklamu.

Kromě toho Pangrác podle obvinění tajně vlastnil firmu, které přihrál z rozpočtu agentury zakázky za 2,3 milionu. Pangrác to popírá.

Už loni na podzim policie provedla desítky domovních prohlídek, když hledala důkazy k této kauze. A ministryni pro místní rozvoj Dostálové, pod níž CzechTourism spadá, zabavila služební počítač. Česká televize později citovala z policejního dokumentu, že Dostálová patří k hlavním podezřelým.

Ve větvi případu kolem manažera Pangráce však Dostálová obviněna není.

Z dokumentů Seznamu je ale zřejmé, že policie její roli v zakázkách CzechTourismu stále zjišťuje. V dokumentech není uvedené konkrétní podezření. Stojí v nich však, že případ kolem ministryně Babišovy vlády vyčlenili kriminalisté k samostatnému vyšetřování. Spolu už se zmíněným závodníkem a podnikatelem Matějovským.

Dokumenty souvisejí s aktuálním obviněním deseti lidí kvůli korupci. Jedna pasáž doslova říká, že policie další podezření na trestné činy v CzechTourism spojuje s ministryní Dostálovou a s Matějovským.

Sympatizant ANO, známý ministryně

Seznam se s Matějovským nedokázal spojit, byť mu nechával vzkaz s žádostí o rozhovor u jeho spolupracovníků. Neodpověděl několik dní na e-mail, který jinak běžně používá. Ve firmě, kde je šéfem představenstva, reportérovi Seznamu řekli, že svého šéfa neumějí sehnat.

Stanislav Matějovský je z Královéhradeckého kraje stejně jako ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Znám ho léta letoucí,“ potvrdila Seznamu členka Babišovy vlády. „Ale já jsem s ním nespolupracovala. Spolupracovala s ním agentura CzechTourism,“ upřesnila.

Dodala, že Stanislav Matějovský je sympatizantem hnutí ANO. „Na tom není nic špatného – těch je celá plejáda. Ale že by se třeba podílel na volební kampani, to ne,“ řekla ministryně.

Podle serveru Hlídač státu, který mapuje veřejné zakázky a zveřejněné smlouvy, si agentura CzechTourism skutečně objednávala u Matějovského zprostředkování reklamy. V letech 2015 a 2016 zajišťovala Matějovského firma Československý motorsport například propagaci Česka na známé Rally Dakar nebo na závodu tahačů v Číně.

Čtyři tyto zakázky dosáhly celkové částky 5,9 milionu korun. A dalších 660 tisíc tvořily objednávky na loga CzechTourismu umístěná přímo na závodních autech.

„Policie mi jen vrátila počítač”

Klára Dostálová řekla, že od loňské domovní prohlídky po ní detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu nic dalšího nechtěli. „Se mnou policie od té doby vůbec nemluvila,“ uvedla ministryně.

Seznam už loni zjistil, že policisté zabavili počítač a dokumenty například i člověku, který pro Dostálovou zajišťoval volební kampaň. Domovní prohlídku si vyžádali také u pražské firmy Klasik Moto, která je oficiálním prodejcem motorek Harley Davidson. Od agentury CzechTourism dostala tato firma loni 2,7 milionu na velký sjezd motorkářů ke 115. výročí založení značky.

Reklama

Související témata:

Doporučované