Hlavní obsah

Kouzlo čtvrtého operátora: Neomezené volání a 30 GB dat za 155 korun měsíčně

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Operátor Iliad představil v Itálii extrémně levný tarif (Ilustrační foto).

Reklama

Do Itálie dorazil čtvrtý mobilní operátor a rozjela se cenová válka. Výsledkem je tarif, který je v porovnání s českými přibližně pětkrát levnější a nabízí čtyřikrát více dat.

Článek

Francouzská telekomunikační firma Iliad při svém vstupu na italský trh představila tarif, který zákazníkům českých operátorů musí připadat jako z jiného světa.

Z 5,99 eura (v přepočtu 155 korun) nabízí operátor neomezené volání, SMS a 30 GB dat. Nabídka platí pro první milion zákazníků.

Podívejte se, jak si vedou české tarify v porovnání s Evropou.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Nováček tak ve snaze získat na trhu klienty výrazně narušil dosavadní poměry, které určovaly tři firmy - Telecom Italia, Wind Tre a Vodafone. A i když je kvůli struktuře tarifů těžké přímé srovnání, je jasné, že je oproti konkurentům výhodnější.

Například tarify Telecom Italia se pohybují od 12 eur (310 korun) za neomezené volání a 2 GB dat, do 49 eur za tarif s neomezeným voláním, SMS i daty.

„Je to nejlevnější kvazi-neomezený tarif ve všech rozvinutých zemích. Jsme přesvědčeni, že stávající italští operátoři čekají roky cenových válek a pokles zisků, který může vést ke konsolidaci trhu,“ citovala agentura Reuters analytika Stephana Beyaziana ze společnosti Raymond James.

Vlajkové tarify českých operátorů se pohybují v poněkud jiných sférách.

Za cenu 777 až 849 korun nabízejí neomezené hlasové tarify se 4 až 7 gigabyty dat. V nejoptimálnějším případě jsou tak české tarify pětinásobně dražší a nabízí čtyřnásobně méně dat než nabídka, kterou v Itálii představil Iliad.

Změní se to někdy?

Stejný krok, tedy příchod čtvrtého operátora, by mohl mít podobný efekt i v Česku. V nejbližších dnech by měly být zveřejněny základní výchozí podmínky pro aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz, které uvolní televizní vysílání po přechodu na standard DVB-T2.

„Pokud to bude jen trochu možné, jsme připraveni nastavit podmínky aukce tak, aby umožnila příchod čtvrtého operátora na trh,“ říká mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina.

Fungovat by však mohl nový operátor začít až po uvolnění frekvencí v roce 2020. A samozřejmě za splnění podmínky, že o to někdo projeví zájem a komerční příležitost vstupu na trh ovládaný trojicí tradičních hráčů vyhodnotí jako rentabilní. To se ale při předchozích příležitostech nestalo.

Reklama

Doporučované