Hlavní obsah

Kraj prodá část statku školy u Klatov, zbytek zmodernizuje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeňský kraj prodá jednu ze dvou částí Školního statku Činov, který má klatovská zemědělská střední škola v Čertovce u Klatov. Druhou část statku v Činově zmodernizuje.

Článek

Kraj dále výrazně rozvine svůj druhý školní statek v Horšově u Horšovského Týna s rozsáhlou oborou, kterou využije pro zemědělství, turistiku a rekreaci. ČTK to řekla náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová (Koalice pro Plzeňský kraj).

Statky podle ní podněcují zájem o zemědělské obory v době nedostatku pracovníků na farmách. Mají vlastní produkci a děti se v nich učí osevní postupy, pečují o zvířata a zpracovávají produkty.

„Činov skončí jako obchodní společnost (s.r.o.) a půjde pod školu. A pracoviště v Čertovce, které je pro školu neupotřebitelné, prodáváme,“ uvedla Bartošová. Peníze, které kraj z dražby získá, bude investovat do modernizace druhé části statku v Činově. V Čertovce prodá dvůr, haly a bytový dům za odhadní cenu 7,5 milionu korun. „Není to v dobrém stavu, ale je tam územní plán na zemědělskou činnost. Doufáme, že to koupí a využije nějaký zemědělský podnik,“ řekla Bartošová. Kraj má ještě okolo Čertovky pozemky, které smění za jiné blízko Činova.

Druhý krajský školní statek v Horšově už je začleněn pod střední školu v Horšovském Týně. Z areálu chce kraj vytvořit cíl pro turisty. Patří k němu obora o rozloze 400 hektarů, kterou hodlá kraj s pomocí dotací obnovit. Projekt bude mít do konce roku. „Nebudou to obrovské náklady, krajina je ve velmi dobrém stavu,“ řekla Bartošová. Podle ní jde o velmi cenné území, které bude nadále určeno pro zemědělskou činnost školy, ale hlavně pro rozvoj turismu i rekreaci. Stezky propojí zámek Horšovský Týn, kostel v Horšově, protnou oboru a zamíří k poběžovickému zámku a k jeho parku. Propojí tak historii celé oblasti, řekla. V Horšově, kde už je školní penzion a restaurace, bude do září moderní kravín za 30 milionů Kč.

Oba fungující statky chce kraj rozvíjet. Jsou zařazeny do centra odborné přípravy ministerstva zemědělství, takže každý rok dostávají 1,6 milionu Kč na vybavení. „Silně modernizujeme stroje i areály,“ řekla Bartošová.

Ve třetí střední zemědělské škole v Plasích na Plzeňsku, která nabízí obor veterinářství, už kraj dříve prodal statek v Babině. Na zbylých pozemcích teď vysází staré odrůdy jabloní, založí stádo ovcí a úly.

Reklama

Doporučované