Hlavní obsah

Kraj v Opočně buduje domov seniorů, hotovo má být příští rok

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Královéhradecký kraj buduje od loňského podzimu v bývalé nemocnici v Opočně domov seniorů se 47 lůžky. Vše by mělo být hotové na jaře roku 2022.

Článek

Stavba za 92 milionů korun bez DPH vzniká přestavbou nevyužívaných budov chirurgie a porodnice. Kromě bourání již stavbaři budují i nové stěny a příčky. „Stavební práce v současné době běží podle plánu,“ řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

Podle ní pokračují bourací práce. Hotová je vyzdívka nosných stěn posledního podlaží a pokračuje betonáž střechy. Stavbaři z firmy Valc také vyzdívají nosné stěny a začínají zdít příčky. V prvním až třetím patře vzniknou nové pokoje s vlastním sociálním zařízením, kuchyňkou a jídelnou. V přízemí budou kanceláře, místnosti pro rehabilitace, přípravna jídel a prostory pro zaměstnance.

Domov budou po dokončení provozovat prostřednictvím zapsaného ústavu města Opočno a Dobruška, kraj bude na provoz domova přispívat. Část lůžek bude pro seniory v nejtěžším stadiu Alzheimerovy nemoci.

Opočenská nemocnice se nachází v centru města. Původně patřila kraji, který ji pro ztrátovost v roce 2010 uzavřel. V roce 2013 kraj nemocnici daroval městu, které pro ni hledalo využití. V roce 2019 se bývalé chirurgie a porodnice vrátily do majetku kraje, který se je rozhodl přebudovat na domov seniorů.

V dalších budovách v areálu působí poliklinika s ordinacemi lékařů, krajská léčebna dlouhodobě nemocných nebo pracoviště klinické biochemie a diagnostiky náchodské krajské nemocnice. Jednu z budov využívá město.

Hradecký kraj aktuálně do zvyšování kapacit domovů důchodců investuje přes půl miliardy korun a další investice chystá. Kromě Opočna nyní kraj buduje či rozšiřuje domovy pro seniory v Žacléři, Tmavém Dole a Borohrádku. Cílem investic je zvýšit kapacitu lůžek v sociálních zařízeních kraje do roku 2026 ze současných 2500 na asi 3500.

Reklama

Doporučované