Hlavní obsah

Kraj Vysočina už nepřijímá žádosti o dotace na výměnu kotlů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kraj Vysočina už ukončil přijímání žádostí o příspěvek na výměnu starých kotlů v domácnostech za nové, ekologičtější zdroje. Ve třetím dotačním kole otevřeném od loňského října kraj nakonec rozdělil 342 milionů.

Článek

Žádostí o dotaci se na krajském úřadě sešlo do minulého pátku 4247. Protože se tak na část žadatelů peníze nedostaly, bude Vysočina žádat o dalších 14 milionů korun. Mělo by jít o ty peníze, které kraj nevybral v předchozích dotačních kolech. I v nich byly peníze rozdělené, ale někteří úspěšní žadatelé pak své projekty neuskutečnili nebo nevyužili celou dotaci. Na výměnu zdroje tepla ve svých domácnostech mohli lidé dostat do 127 500 korun.

V součtu dostal Kraj Vysočina na podporu výměny starých kotlů 843 milionů korun, v prvních dvou dotačních kolech z nich nakonec zůstalo 14,2 milionu. První kolo na Vysočině začalo v lednu 2016. Obyvatelé Vysočiny od té doby předložili přes 10 600 žádostí o příspěvek na nový kotel, schváleno z nich bylo do minulého týdne 7936.

U devíti žadatelů by měla využití dotace na nový kotel prověřovat policie. Vyplývá to z materiálu pro krajskou radu, který je zveřejněný na webu.

Dotační program před pěti lety vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí s cílem zlepšit čistotu ovzduší v Česku. Peníze posílalo do krajů ze zdrojů Evropské unie. Po vyčerpání peněz z Operačního programu životní prostředí dostala Vysočina v posledním roce ještě 94 milionů z programu Nová zelená úsporám.

Podmínky pro získání dotace nebyly celou dobu stejné. V prvním kole byl na Vysočině největší zájem o kombinovaný kotel na uhlí a biomasu, ve druhém kole domácnosti pořizovaly zejména kondenzační plynové kotle a tepelná čerpadla. V posledním dotačním kole dostávali lidé příspěvek na výměnu zastaralých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním za nové kotle na biomasu, tepelná čerpadla nebo plynové kondenzační kotle.

Reklama

Doporučované