Hlavní obsah

Král vinylu je od Berouna, ve frontě u něj stojí Rolling Stones i U2

Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Loděnická firma GZ Media ve světě nemá konkurenci, její šéf Zdeněk Pelc se stal nejlepším podnikatelem Česka.

Článek

Tohle je jeden z nejzajímavějších příběhů českého podnikání.

V devadesátých letech svět okouzlila hudba na cédéčkách a vinyl najednou přestal stačit. Továrny, které do té doby desky vyráběly, začaly lisy na jejich výrobu hromadně likvidovat.

Podnikatel Zdeněk Pelc se v té době zachoval jako vizionář. I když výroba v loděnické továrně nedaleko středočeského Berouna propadla, on deskám věřil.

„Říkal jsem, že budeme poslední lisovna v Evropě, která se zavře,“ říká Pelc.

Nejistá sázka se nakonec po letech vyplatila. Přišel zvrat, vinyly jsou opět v kurzu. Loděnická firma, v níž Pelcovi patří 90 procent, je největším výrobcem vinylových desek na světě.

„Jsme zatím jediná firma na světě, která vyrábí nové výrobky a nová zařízení jak pro lisovnu, tak pro galvánku - a to je veliká výhoda. Všichni ostatní si musí najít nějaké lisy v Jižní Americe, Africe, repasovat je a vyrábět na tom, co tam seženou,“ dodává Pelc.

Král vinylů o výrobě desek v ciziněVideo: Zuzana Hodková

Výroba jedné vinylové desky zabere zhruba 24 hodin – i s vytištěním barevného obalu.

Nejprve se nahrávka v elektronické podobě přenese na diamantový hrot. Ten vyryje záznam do podložky. V galvanické lázni se pak udělá otisk kotouče a následuje lisování pomocí horké páry. Samotné lisování trvá asi třicet vteřin. Pak už se hotová deska zabalí do obalu, který vyrobí také GZ Media, a pošle do světa. Mezi zákazníky patří třeba Rolling Stones nebo U2.

„Dnes už skoro polovina desek není klasicky černá. Vyrábíme je barevné i různobarevné. Někteří zákazníci to mají rádi, protože každá deska je vlastně trochu jiná, každá je originál. Materiál se totiž nedokáže namixovat na každý koláček, ze kterého se to lisuje, úplně přesně ,“ dodává Pelc.

Pelc letos vyrobí 25 milionů vinylových desek. Jak to udělá?Video: Zuzana Hodková

Reklama

Doporučované