Hlavní obsah

Králem globálního byznysu je cloud. Amazon to potvrdil rekordním ziskem

Foto: Shutterstock

Amazon oznámil rekordní zisk.

Reklama

Dvě ze tří nejhodnotnějších firem světa pohání růst a zisky z poskytování cloudových služeb. Amazonu tvoří tržbami menšinová cloudová divize už přes polovinu provozního zisku.

Článek

Když jste se před dvanácti lety podívali na žebříček největších veřejně obchodovatelných firem podle jejich tržní kapitalizace, našli jste v první desítce čtyři ropné společnosti, tři banky, dvě strojírenské firmy a Microsoft.

Velmi rychle si ale globální investoři začali cenit jiných věcí.

Finanční krize srazila hodnotu bank a přibližně od začátku aktuální dekády se začalo naplňovat rčení, že data jsou nová ropa. A dominovat žebříčku začaly technologické a internetové firmy (většinou ze západního pobřeží USA). Třem z nich se následně podařilo překonat hodnotu bilionu dolarů.

Vedle Applu to byly Amazon a Microsoft. Nepomohly jim k tomu ale služby, díky kterým je nejspíš zná většina světové i české populace. Tedy operační systém Windows a všeprodávající e-shop. Růst klíčových ukazatelů obou firem a od nich odvozovanou hodnotu akcií táhnou v posledních čtvrtletích cloudové služby Azure a AWS. Tedy divize, které zjednodušeně řečeno různou formou jednotlivcům a podnikům vzdáleně poskytují výpočetní výkon svých serverů.

Nejprve to tento týden ve středu dokázal reportingem kvartálních výsledků Microsoft. Divizi inteligentního cloudu stouply příjmy o 22 procent na 9,7 miliardy dolarů. A to i přesto, že růst příjmů služby Azur zpomalil na 73 procent ze 76 procent v předchozím čtvrtletí. Cloud tak obstarává třetinu příjmů společnosti a jen velmi těsně zaostává za divizí osobních počítačů, která ale zahrnuje kromě Windows také notebooky Surface a herní konzole Xbox.

Ve čtvrtek na to navázal svými výsledky Amazon, firma nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose. A zároveň největší globální poskytovatel cloudových služeb. Amazon za první kvartál zvýšil čistý zisk meziročně o 125 procent na rekordních 3,56 miliardy dolarů (82 miliard korun).

To znamenalo v přepočtu na akcii zisk 7,09 dolaru, což je o 53 procent víc, než očekávali analytici.

V případě Amazonu hraje cloud ještě větší roli než u Microsoftu. A to už poměrně dlouho. Na tržbách se to samozřejmě tolik neprojeví, tam stále dominuje maloobchodní část společnosti, když cloudová divize Amazon Web Services (AWS) po meziročním nárůstu o 41 % utržila 7,7 miliardy z celkových 59,7 miliardy dolarů.

Ovšem něco úplně jiného je potom pohled na tvorbu zisku. Divize AWS vykázala provozní zisk 2,22 miliardy dolarů, což je přes polovinu zisku celé společnosti.

Vzniká tím tak zároveň několikanásobná závislost na cloudu od Amazonu.

Jednak jsou na něm čím dál tím víc závislé významné světové firmy. Používá ho například podle Frankfurter Allgemeine Zeitung 80 procent firem z indexu DAX, který sdružuje 30 největších německých společností.

Jak dodává server The Verge v narážce na několik pokusů o bojkot Amazonu v USA: Pro jednotlivce je docela jednoduché bojkotovat e-shop Amazon.com, ale mnohem těžší by bylo vyhýbat se všem organizacím, které používají AWS.

Zároveň je ale také na výsledcích AWS čím dál závislejší i sám Amazon. A to hlavně v době, kdy plánuje výrazně investovat do ostatních odvětví své činnosti, jako je umělá inteligence, chytré domácnosti, kamenné obchody nebo zlepšení předplatitelského servisu Prime.

„Aktuálně pracujeme na zrychlení garantovaného doručování pro naše předplatitele z dvou dní na jeden,“ uvedl ve čtvrtečním konferenčním hovoru pro investory finanční ředitel Amazonu Brian Olsavsky s tím, že související modernizace skladů a doručovací infrastruktury má v druhém čtvrtletí stát 800 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované