Hlavní obsah

Králíky dál chtějí bývalý ústav od státu zdarma

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Králíky na Orlickoústecku by nadále rádo získalo bývalý dětský výchovný ústav od státu zdarma. V první dražbě na začátku září se žádný kupec nenašel. Radnice vyčkává, jak se situace vyvine.

Článek

O areál bývalého výchovného ústavu v Králíkách se v dražbě žádný zájemce nepřihlásil, přesto tu jeden je. Je jím město Králíky, na jehož území se ústav nachází. Město ho ale chce od státu zdarma. Stát na nabídku zatím neslyší, další dražba bude na podzim.

„My to monitorujeme, uvidíme, o kolik bude v druhém kole snížena částka, jací budou zájemci. My říkáme, že cenu známe, pro nás je to bezúplatný převod,“ řekl starosta Václav Kubín (Sportovci).

Areál se čtyřmi budovami je opuštěný od konce ledna. Ministerstvo školství zrušilo ústav na základě kontrol, těm předcházel útok dvou mladíků, kteří brutálně napadli vychovatele a vychovatelku. Následně chtělo areál využít Ministerstvo vnitra jako pobytové zařízení pro žadatele o azyl a potom Ministerstvo spravedlnosti jako věznici. Tyto plány se nelíbily místním lidem ani radnici. Proti věznici bylo i referendum.

Areál má skoro 40 000 metrů čtverečních, hlavní objekt z roku 1883 je třípatrový, jsou v něm učebny, pokoje, sborovny, kabinety, tělocvična, dílna, prádelna, kuchyň s jídelnou, byty, kanceláře a sklady.

Město podle starosty ví, jak s budovami či pozemky naložit. „Možností je víc, můžeme objekt přestavět a vytvořit tam byty, nebo ho zbourat a mít další prostory pro stavbu bydlení. V tuto chvíli máme platné usnesení, že bývalý ústav převezmeme pouze bezúplatně,“ řekl Kubín. Pokud by město nakonec chtělo ústav přece jen koupit, musí o tom rozhodnout zastupitelé, dodal starosta.

Reklama

Doporučované