Hlavní obsah

Královna Alžběta seděla u postele prince Philipa do poslední chvíle

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Britský deník Daily Mail popsal poslední okamžiky života manžela britské královny Alžběty II., prince Philipa. Ten zemřel v pátek ve věku 99 let na zámku Windsor.

Článek

Podle místních médií britská královna seděla u lůžka svého manžela na zámku Windsor do poslední chvíle. List Telegraph uvedl, že vévoda chtěl zemřít „ve své posteli“ a „podle svých vlastních podmínek“.

Na špatný zdravotní stav si princ Philip stěžoval již dříve. Od letošního února do března pobýval v londýnské nemocnici, kde se léčil s infekcí a po neupřesněném zákroku na srdci. Nejmenovaný zdroj v rozhovoru s Daily Mail uvedl, že během svého pobytu v nemocnici se vévoda z Edinburghu chtěl co nejdříve vrátit domů a trval na tom, že se o sebe postará.

Rozloučit se se svým otcem, jenž by letos v červnu oslavil své sté narozeniny, přišel také princ Charles, který opustil Windsor několik hodin po smrti prince Philipa. Syn vévody z Edinburghu dnes mimo jiné vysoce ocenil svého zemřelého otce a poděkoval veřejnosti za projevenou účast.

„Myslím, že můj otec uplynulých 70 let poskytoval velice pozoruhodnou oddanou službu královně, mé rodině, zemi a také celému Společenství,“ řekl princ novinářům.

72letý princ Charles měl se svým otcem složitý vztah, během posledních týdnů si však údajně stihli hodně říct. „Řekli si všechno, co mělo být vyřčeno,“ cituje Daily Mail blízký královské rodině zdroj.

„Můj drahý táta byl velmi mimořádný člověk, kterého by především překvapila reakce a dojemné věci, které o něm byly řečeny, a z tohoto pohledu jsme, moje rodina, za to všechno hluboce vděční,“ uvedl rovněž mimo jiné Charles.

Pohřeb zesnulého vévody se bude konat v sobotu 17. dubna. Podle sdělení paláce se zádušní mše bude konat v kapli svatého Jiří na Windsoru. Obřadu bude v 15:00 (v 16:00 našeho času) předcházet celostátní minuta ticha.

Půjde o ceremoniální, nikoli o státní pohřeb, a proto se uskuteční bez přístupu veřejnosti. Královna také rozhodla, že do pohřbu bude v Británii platit osmidenní státní smutek. Obřadu se kromě jiných zúčastní také vévoda Harry, jeho manželce Meghan, která je těhotná, lékař cestu nedoporučil.

Reklama

Doporučované