Hlavní obsah

Ženich nahý v pokoji, nevěsta v životní roli a hosté samý proletář. Co ještě nevíte o královské svatbě

Mapa Jiřího Hoška o královské svatbě Harryho a Meghan.Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Členové britské windsorské dynastie dodnes fascinují i obyvatele těch zemí, které nejsou monarchiemi a na takové zřízení nejsou stavěné. V sobotu 19. května si na hradě Windsor u Londýna princ Harry, nebo bychom správně měli říkat Henry, vezme svou americkou snoubenku, hereckou celebritu Meghan Markleovou. Bude to velká sláva, novomanželé budou jezdit po okolí v kočáře, ale přesto se v něčem sňatek Harryho s Meghan bude dosavadním zvyklostem britských královských svateb vymykat. Téma pro nejnovější vydání Mapy, které jsme pro vás kompletně natočili v Británii!

Článek

Princ Harry, či přesněji řečeno Henry Albert Charles David. Britská armáda ho zná coby kapitána Harryho Walese. Kdysi křehký zrzek, později divoký mladík, kterému se nevyhnuly ani některé více či méně trapné skandály. Je otázkou, zda svého času bylo horší být vyfocený v karnevalovém kostýmu německého důstojníka Afrika Korpsu se svastikou na rukávě, nebo úplně nahý v hotelovém pokoji v Las Vegas. Dnes zná ostrovní veřejnost Harryho coby obětavého podporovatele válečných veteránů, hlavně těch zmrzačených, a nesčetných charitativních projektů…

„Harry byl velmi hrdým vojákem. Sloužil dvakrát v Afghánistánu. Má pocit, že tam s ním zacházeli jako s normální lidskou bytostí a nebrali ho jako prince. Ozbrojené síly pro něj byly vždycky srdeční záležitostí. Přišel s projektem sportovních klání zraněných vojáků Invictus Games, které byly obrovským úspěchem. Věří v takové věci a jasně na Harrym vidíte zápal pro věc. Po boku Meghan bude v tomto trendu pokračovat,“ uvedla pro TV Seznam ředitelka londýnské Foreign Press Association Deborah Bonetti. Princ Harry teď klesl až na 6. pozici v pořadí nástupnictví na britský trůn. I když by rád žil běžným životem, nemůže se v podstatě ani poškrábat na nose, aniž by to zachytil nějaký kameraman nebo fotograf.

Jeho nastávající, americká herečka Rachel Meghan Markleová, má nakročeno ke své životní roli. Zatím byla zaškatulkovaná coby asistentka Rachel Zaneová ze seriálu Netflixu Suits, v češtině Kravaťáci. Coby nevěsta významného člena britské královské rodiny se zažitým stereotypům vymyká snad ve všem, včetně toho, že je o tři roky starší než princ Harry. Milovnice jógy, biopotravin a dobrého vína je bytostí velmi nespoutanou a zdá se být nepravděpodobné, že by ji specifické a v lecčems zkostnatělé prostředí britského královského dvora dokázalo spoutat a předělat. V roli ambasadorky různých bohulibých projektů v Africe a jinde se navíc v této části své osobnosti ani moc předělávat nemusí… „Nejdůležitější role Meghan bude, aby učinila Harryho šťastným. Princ v minulosti moc šťastný nebyl. Zažil různé konfliktní situace a trápila ho jeho postavení v královské rodině. Z toho vyplynulo několik malérů s jeho chováním. Když bude šťastný po boku své choti, prospěje to Harrymu i celé monarchii. Myslím, že královna by za Meghan Markleovou měla být velmi vděčná,“ domnívá se uznávaný novinář Valentine Low, který o královské rodině dlouhodobě píše pro deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Meghan a Harry si dali za cíl, aby toho přihlížející měli z jejich svatby co možná nejvíc. Ulicemi Windsoru se tak nebudou jen projíždět v kočáře a mávat na všechny strany, ale chtějí také vystoupit a potřást si s lidmi rukou. To na jednu stranu vyvolá velké nadšení, ale bude to současně noční můra tělesných strážců. Mimochodem královská svatba bude rovněž gigantickou bezpečnostní operací, kterou zaplatí britský daňový poplatník. „To, co uvidíme 19. května, se bude dost lišit od královské svatby v roce 2011. Bude to jiný produkt. Nebude to tak formální, už v tom smyslu, že budou chybět různí politici a světoví lídři. Seznam hostů bude mnohem víc proletářský, pokud se tak mohu vyjádřit. Vychází to z osobnosti prince Harryho. Z toho, jaký byl před tím, než potkal Meghan, i z toho, jaký je teď. Jsou v tom samozřejmě i jistá přání nevěsty. Bude to asi uvolněnější a intimnější svatba, protože princ Harry není přímý následník trůnu,“ poznamenává odborník na královskou etiketu William Hanson.

Úmyslem novomanželů je užít si svůj velký den s přihlédnutím k tomu, co mají rádi, a hlavně jací doopravdy jsou. Poněkud zvláštní je už datum „Royal Wedding“. 19. květen je totiž sobota a v britské královské rodině se všechny velké svatby moderní historie konaly ve všední den. Královna Alžběta II. se vdávala ve čtvrtek a Harryho bratr William si milovanou Kate vzal v pátek. 19. květen je poněkud zvláštní i z toho důvodu, že se koná jedna z nejsledovanějších sportovních událostí celého roku, finále anglického fotbalového FA Cupu mezi Manchesterem United a Chelsea. Tahle termínová kolize je podivná nejen vzhledem k tříštění pozornosti, ale hlavně kvůli tomu, že na stadionu ve Wembley nesmí inkriminovaného dne večer chybět princ William. Ten je totiž prezidentem anglické fotbalové asociace a měl by vítěznému týmu předat cennou trofej.

Reklama

Doporučované