Hlavní obsah

Královská svatba v číslech: 52 tisíc hospod v pohotovosti, tři miliardy diváků, 16 tisíc sklenek šampaňského

Britský princ Harry a jeho snoubenka, americká herečka Meghan Markleová, se vezmou při velkolepém obřadu, který se bude konat v sobotu 19. května v kapli svatého Jiří hradu Windsor.

Reklama

Článek

Kromě 600 hostů, kteří se zúčastní samotného obřadu, snoubenci pozvali také 2640 zástupců veřejnosti, aby se připojili k oslavám; večerní soukromější párty bude určena pro 200 nejbližších příbuzných a přátel.

Co obnáší připravit obřad takového rozsahu? Na to se ve vybraných číslech podíval zpravodajský server Metro.

- Během celého dne a večera se rozlije nejméně 16 000 sklenek šampaňského.

- Z osmi milionů okvětních plátků se stanou konfety, které se budou ve Windsoru vyhazovat do vzduchu během svatebního průvodu.

- 28 000 jednohubek se bude podávat během dne a večera. To může znít jako obrovské číslo, ale na každé svatbě se najdou hosté, co nenápadně postávají přímo u dveří do kuchyně, aby sezobli co největší počet malých soustíček, takže konečný počet bude možná ještě vyšší.

- 200 000 květin, které upraví 60 floristů. Na květiny bylo vyčleněno 110 000 liber (asi 3,2 milionu korun), což znamená, že si Meghan a Harry mohou dovolit bohatou květinovou výzdobu všech svých svatebních míst.

Nahý ženich v hotelovém pokoji a nejdůležitější role nevěsty - speciál o královské svatbě:

Mapa Jiřího Hoška o královské svatbě.Video: Hošek, Seznam Zprávy

- Banketový sál svatého Jiří, kde bude mít pár svou první hostinu, má plochu 500 čtverečních metrů, což je desetkrát víc, než je plocha průměrného britského obydlí.

- Odhadem tři miliony konvic budou uvedeny do varu po skončení svatebního obřadu, kdy Britové podle předpokladů vstanou, aby si připravili šálek čaje. Národní rozvodná síť se musí připravit na zvýšené zatížení kolem jedné hodiny odpoledne místního času, tedy bezprostředně poté, co si Harry s Meghan řeknou své „ano“.

- 40 super-luxusních mobilních toalet bude potřeba pro tisíce hostů. Jen za toalety na účtu za svatbu přibude zhruba 35 000 liber.

Přímý přenos ze svatby

Televize Seznam a web Seznam Zprávy budou v sobotu vysílat královskou svatbu v přímém přenosu. Jak naladit televizi Seznam.

- 1000 číšníků a dalších zaměstnanců bude obsluhovat a starat se o hladký chod onoho velkého dne. Hrad Windsor má vlastních 500 zaměstnanců, jejichž počet v sobotu posílí na dvojnásobek.

- 52 750 britských hospod prodloužilo otevírací dobu do jedné hodiny po půlnoci, aby nemusely v nejlepším rušit a posílat domů hosty připíjející na zdraví novomanželů.

- 530 kilometrů vlajkoslávy už je nebo bude rozvěšeno v ulicích, protože bez třepotajících se vlaječek se žádná oslava neobejde.

- Po oslavách bude naplněno odhadem 200 000 plastových pytlů na odpadky s celkovou váhou 2500 tun. Protože kde létají zátky od šampaňského a jedí se jednohubky z papírových tácků, tam pak také někdo musí uklidit.

- 5000 policistů, od pořádkových, přes důstojníky v civilu, až po ostřelovače, bude ve službě, aby byli všichni v bezpečí.

- 5901 dalších párů si v Británii 19. května řekne své „ano“ - a budou tak slavit výročí svého sňatku ve stejný den, jako Harry a Meghan.

- Tři miliardy diváků by podle odhadů měly sledovat svatbu Harryho a Meghan. Je to o miliardu víc, než v případě svatby Williama s Kate, což odborníci připisují snazšímu sledování obřadu díky většímu rozšíření chytrých telefonů a sociálních médií.

- Milion liber by mohly dostat charity, které Harry a Meghan vybrali - snoubenci své příznivce vyzvali, aby těmto organizacím poslali příspěvek místo svatebního daru.

Reklama

Doporučované