Hlavní obsah

„Královským členem buď jste, nebo ne.“ Co bude se značkou Sussex Royal

Foto: Profimedia.cz

Oblíbené suvenýry s Harrym a Meghan šly do slev.

Reklama

Harry a Meghan měli o odchodu do ústraní představy, které se však nemusí naplnit. Zatímco pár plánoval jako svůj zdroj příjmů v „nekrálovské“ budoucnosti využívat ochrannou známku Sussex Royal, královský poradce v záležitostech ceremonií a heraldiky má jiný názor. Harry a Meghan by podle něj měli spolu s královskými tituly a povinnostmi pozbýt také nárok na královskou značku.

Článek

Náhlá a bezprecedentní situace v královské rodině s sebou přináší další záležitosti, které je nutné projednat. Jednou z takových je i otázka používání ochranné známky Sussex Royal. Podle hlavního královského poradce v záležitostech ceremonií a heraldiky by Harry a Meghan značku dále používat neměli. Řekl to deníku The Times. „Není možné zastávat obojí najednou. Buď královským členem jste, nebo jím nejste.“

Thomas Woodcock, přezdívaný Garter King of Arms, má mimo jiné za úkol hlídat, aby nedocházelo k neoprávněnému používání královských symbolů. Podle něj by pár poté, co bude zbaven svých titulů, na ně neměl nadále odkazovat.

Garter, jak se Thomasi Woodcockovi říká, je členem královského dvora a hlavní poradce Jejího Veličenstva v záležitostech ceremonií a heraldiky. Zdůraznil ale, že jde jen o jeho osobní názor a závěrečné usnesení stojí na královně. „Je to natolik neobvyklá situace, že je další vývoj otázkou čekání,“ uzavřel Garter.

Pod značkou Sussex Royal vystupují Harry a Meghan na svém Instagramu, kde mimo jiné oznámili svůj „královský konec“, nebo na webových stránkách, které vznikly minulý týden.

Okolo používání ochranné známky Sussex Royal Harry a Meghan řeší nejednu nepříjemnost. Pod ochrannou známkou, kterou si nedávno zaregistrovali, by rádi výrobky prodávali i jiní.

Žadatel vystupující pod jménem Ui Phoenix Kerbl podle všeho pochází z Itálie a známku pod stejným názvem si zaregistroval v němčině a angličtině. Pokud by mu Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) vyhověl, měl by chráněných šest kategorií výrobků.

Zatímco Ui Phoenix Kerbl by známkou Sussex Royal rád označil kosmetiku, šperky, alkoholické nápoje, dětské hračky nebo sportovní potřeby, u Harryho a Meghan by šlo o tiskoviny, časopisy a pohlednice, oblečení od bot po pyžama, charitativní fundraising a management, vzdělávací a sociální služby včetně organizování a řízení podpůrných skupin.

„Jde zřejmě o pokus přiživit se na jejich značce poté, co jsme uvedli, že jim zbývá požádat o ochranu mimo Spojené království,“ píše The Guardian.

Nejde o první pokus přiživení se na královské značce. Vloni se o to pokusil někdo z Malty pod jménem John Burnett. Značku Sussex Royal chtěl používat na stovky výrobků od podprsenek až po energetické nápoje.

Žádost, pod kterou spadá oblast Austrálie, Kanady, Evropské unie a Spojených států, podal královský pár jménem své nadace v prosinci u Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO).

Thomas Woodcock poznamenal, že vymáhání používání královských ochranných známek je v Británii snadné. Ve Spojených státech by šlo o mnohem těžší záležitost, zejména pokud by už byla ochranná známka zaregistrovaná.

Garter je jeden z lidí, se kterými bude situace konzultována. Buckinghamský palác ale oficiálně žádné rozhodnutí nevydal.

+9

Reklama

Doporučované