Hlavní obsah

Glosa: Srážka s realitou prince Harryho zabolela

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: Profimedia.cz

V zámoří bude někdy Harry spíš tím, kdo doprovází Meghan.

Reklama

Doufali jsme, že budeme dál sloužit královně. Bohužel to nešlo, řekl veřejně smutný princ.

Článek

Když dáte výpověď v práci, nemůžete si říct, že zrovna úterky vás bavily, takže ten den byste přece jen ještě chodili. Ujednání o částečných úvazcích a externích smlouvách teď ponechme stranou. Zkrátka výpověď znamená konec.

A na tuto realitu teď narazil princ Harry. S manželkou Meghan se rozhodli pro život mimo královský dvůr. Rezignovali na postavení členů „nejužší královské rodiny“. Protože chtějí žít více po svém, nesvázáni tolik pravidly dvora, členů rodu přímo pracujících pro královnu a monarchii. Sami si vydělávat na živobytí (určitě s podporou fondů prince Charlese). A tato výpověď znamená to, co v reálném životě. Opravdové odstřižení od královské práce.

Jak teď Harry uvedl v projevu před zástupci své charitativní organizace na podporu lesothských dětí Sentebale, sám doufal v jiný výsledek. Doufal, že dál budou sloužit s Meghan královně, dál se bude moci věnovat třeba veteránům, ke kterým má jako voják, který sloužil v Afghánistánu, nejsilnější pouto z rodiny.

Jenže dohoda s královnou znamená, že už s Meghan nebudou „královskými Výsostmi“, tedy lidmi z rodiny pracujícími pro palác a placenými z daní. To neznamená, a Harry to připouští, že se nemohou věnovat dál organizacím, ke kterým je to táhlo doposud. Jen to bude bez královské záštity.

Královna Alžběta II. ve dvou prohlášeních, mimochodem nebývale osobních, navíc dala jasně najevo, že toto ostré odstřižení se týká jen a pouze pracovních záležitostí. A že rodina je pro ni na prvním místě a Harry s Meghan zůstávají jejími milovanými členy. Jen si chtějí jít vlastní cestou a ona jim k tomu přeje štěstí.

Smutný princ si možná až nyní plně uvědomil, jak závažný krok pro klid své rodiny udělal. Tím, že se vymaní ze všeho, co znal. A pro co byl vychováván. Navíc zakusí to, čemu musela čelit Meghan. V čase, který budou trávit na druhé straně oceánu (patrně v Kanadě), bude on v roli toho, kdo tam tak trochu nepatří. Nemá tam přátele od mládí, není zvyklý na večírky amerických celebrit, kde bude naopak Meghan jako doma.

Prvně tak zakusí, jaké to je být tím, kdo doprovází a zdobí.

Reklama

Doporučované