Hlavní obsah

Krémová ústřicová polévka či španělská fazolová. Festival polévky v Plzni lákal na netradiční pokrmy

Festival polévky v Plzni.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

První zářijová neděle v Plzni patřila Festivalu polévky, konal se už podesáté. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska přímo před zraky diváků vařila nejen vyhlášená plzeňská bistra a restaurace, ale i neziskové organizace. Návštěvníci mohli ochutnat asijskou exotiku, mexické speciality, rybí polévky i českou klasiku.

Článek

„Na jubilejním desátém ročníku festivalu vaří dvacítka restaurací, bister, ale i neziskových organizací. A ačkoli se festival zvětšuje, pořád dohlížíme na to, aby se polévky neopakovaly,“ říká Matěj Halaš, jeden z organizátorů festivalu.

K ochutnání díky tomu byly polévky ze všech koutů světa – od asijských přes středomořské až po jihoamerické.

Festivalu se mimo matadory, jako jsou Restaurace Šach Mat, Supa Supa, Slunečnice Plzeň, Fantova rybárna či Klub malých pivovarů, zúčastnili i nováčci. Mezi ně patří například Jídelna U koně, Bistromill či organizace Blízký soused, kterou návštěvníci mohou znát z food festivalu národnostních menšin Babylon na Plotně. Neziskové a kulturní organizace zastoupilo také DEPO2015 či Francouzská aliance se svou již tradiční cibulačkou.

Jako každý rok se i letos vařilo přímo na místě před zraky návštěvníků ve 40litrových kotlích dovezených až z Maďarska. Začátek byl v 10 hodin, o dvě hodiny později se polévky začaly servírovat. „Standardní velikost porce je 330 ml, ale někteří prodejci mají i menší degustační porce, aby lidé mohli ochutnat co nejvíce druhů polévek,“ konstatuje Matěj Halaš.

„Jsme tu poprvé, polévky máme rádi,“ vysvětluje Ondřej Hošek, proč se na akci vypravil. „Máme už čtvrtou a jsou výborné. Každá má speciální chuť,“ pochvaluje si tento Plzeňan.

Rodina Sodomových z Domažlic přijela na festival do Plzně poprvé, dozvěděla se o něm od známých. „Jsme mile překvapení, polévky jsou výborné,“ svěřila se Dáša Sodomová. Otestovala jich několik, například brazilskou, kulajdu s liškami nebo dýňovou.

Festival polévky ukončil sedmý ročník multižánrového festivalu Živá ulice, který se v Plzni koná po tři letní měsíce.

Reklama

Doporučované