Hlavní obsah

Krev na rukou Lamové. Opoziční poslanci podruhé vyhnali správkyni Hongkongu ze zasedání parlamentu

Zástupci opozice podruhé vyhnali správkyni Hongkongu Carrie Lamovou z parlamentu a požadují její rezignaci.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Hongkongská opozice se bouří proti pročínské správkyni Carrie Lamové. Už podruhé ji vyhnala ze zasedání parlamentu. S fotografiemi správkyně s rukama od krve ji opoziční poslanci obvinili z tvrdých zákroků proti demonstrantům a požadovali její rezignaci. Někteří také do sálu přišli s bílými květinami na výraz solidarity se zraněnými protestanty.

Článek

Středeční snahu hongkongské správkyně Carrie Lamové přednést výroční projev dvakrát překazili opoziční členové parlamentu, kteří na ni po zahájení řeči začali pokřikovat. „Jste lhářka,” znělo z jejich úst. Nazývali ji také „matkou mafiánské policie” a požadovali, aby odstoupila z funkce.

Několik zástupců opozice do sálu vstoupilo s fotografiemi Lamové, na kterých měla ruce pokryté krví. Jeden z poslanců dokonce po správkyni při jejím odchodu hodil transparent s fotografií čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Správkyni Hongkongu, kterou otevřeně podporuje pevninská Čína, vyhnali opoziční poslanci z parlamentu i ve čtvrtek. Do sálu s sebou, stejně jako ve středu, přinesli její fotografie, na kterých má ruce od krve. Nechyběly ani bílé květiny vyjadřující solidaritu se zraněnými demonstranty. Ochranka nakonec ze sálu vyvedla 11 zákonodárců a jednání bylo opět přerušeno.

Výroční projev, který měl ve středu původně zaznít na parlamentním zasedání, nakonec Carrie Lamová odvysílala online. „Jakékoli činy, které propagují nezávislost Hongkongu a ohrožují suverenitu, bezpečnost a rozvoj země, nebudou tolerovány,“ prohlásila v něm. Následně se pustila do detailního popisu plánu na řešení nedostatku dostupného bydlení, který je dlouhodobě důvodem nespokojenosti občanů. Svou řečí však Lamová vyvolala jen nové rozhořčení kritiků, podle nichž je hluchá k obavám demonstrantů o budoucnost poloautonomního Hongkongu.

Na tiskové konferenci pak Carrie Lamová zopakovala, že na svou funkci rezignovat nehodlá. Zároveň odmítla dva z pěti základních požadavků účastníků protestů – amnestii pro obviněné demonstranty a plně svobodné volby. Jejich vyhlášení podle ní není v její pravomoci.

Ve čtvrtek Lamová přišla do parlamentu, aby odpovídala na otázky poslanců. Prohlásila, že její prioritou je ukončit násilnosti, které poškozují místní ekonomiku, a vrátit Hongkongu pověst bezpečného finančního a obchodního centra s nezávislým soudnictvím. Hongkongská správkyně také uvedla, že společně se státními zaměstnanci a dopravními úřady pracuje na obnovení pořádku. Její snahu ale prý komplikují lidé, kteří podporují radikální demonstranty.

Podle prodemokratické poslankyně Claudie Moové Lamová ztratila veškerou autoritu. „Je to jen loutka, za jejíž provázky tahají vůdci v Pekingu,“ prohlásila Moová ve středu na improvizované tiskové konferenci po ukončení zasedání.

Propekingští poslanci naopak narušení parlamentního zasedání odsoudili. Jeden z nich, Martin Liao, označil chování protestujících zákonodárců za „naprosto nepřijatelné”.

Protestní akce v Hongkongu v poslední době pravidelně přerůstají v násilnosti, při nichž policisté zasahují proti demonstrantům vodními děly, slzným plynem, pepřovým sprejem, obušky, gumovými projektily a použili už také ostrou palbu. Policie zásahy zdůvodňuje radikalizací protestujících, kteří na příslušníky bezpečnostních sil často házejí kameny a zápalné lahve.

Ve středu se stal v Hongkongu terčem útoku jeden z vůdců protestního hnutí Jimmy Sham. Napadla ho skupina čtyř nebo pěti mužů s kladivy a noži, což vyžadovalo jeho hospitalizaci. Účastníci protestu na sociálních sítích zveřejnili fotografie, na nichž je vidět zkrvavený Sham ležící na ulici.

Reklama

Doporučované