Hlavní obsah

Křišťálový lustr z Jiráskova divadla čeká renovace, pak ho vrátí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Křišťálový lustr, nástěnné osvětlení i nepohodlná koženková křesla zmizela dnes z hlavního sálu Jiráskova divadla v České Lípě. Začala tím nákladná rekonstrukce, která potrvá bezmála dva roky.

Článek

Zatímco osvětlení čeká renovace v dílně Petra Nemleina z Kamenického Šenova a po dokončení rekonstrukce se do budovy vrátí, sedačky dostane divadelní budova nové.

Dělníci dnes opatrně spustili zhruba 70 kilogramů vážící křišťálový lustr, aby ho pod Nemleinovým dohledem mohli postupně rozebrat, zabalit a odvézt do dílny. Zatímco nástěnná světla jsou z 60 let a vyrobili je v Preciose, hlavní lustr je mladší. „Dokumenty o něm chybí, vyrobili ho místní skláři v 70. letech v duchu nástěnných svítidel,“ řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

„Říká se tomu lupenová svítidla. Je tvořený jednotlivými lupeny,“ řekl Nemlein. Celý lustr teď čeká renovace. „Chybějící části budeme doplňovat, ve sklárně se podle zahnutí udělá šablona a podle toho se vytvoří ramena nová,“ popsal postup majitel firmy, která vyrábí svítidla, ale také je opravuje, renovuje a vyrábí repliky. „Tady se repliky dělat nebudou, vše se vrátí. Platí to pro nástěníky, hlavní lustr i pro lustr v baru, kde je také originál lupenové svítidlo,“ dodal Nemlein.

Jiráskovo divadlo vzniklo ve 30. letech minulého století přestavbou městské tělocvičny z roku 1907. Budova měla špatnou vzduchotechniku i statiku. O rekonstrukci se ve městě mluvilo téměř 30 let. Nejstarší částí jsou renesanční sklepy, přesto divadlo nemá památkovou hodnotu. Samotné budovy většinou postavili po rozsáhlých požárech, které Českou Lípu postihly na konci 18. a počátkem 19. století. Divadlo prošlo naposledy rozsáhlejší rekonstrukcí v 70. letech minulého století.

Areál čeká přestavba za 161 milionů korun. Vstupní část - foyer včetně šatny, toalet, pokladny a horního patra se vstupem na balkon půjdou k zemi. Nový vstup bude v proluce v Panské ulici. Metrostav, který je dodavatelem, musí vyhloubit jámu na dvoře divadla pro technické zázemí, součástí bude archeologický průzkum. „Asi nejhorší tady bude vybourat veškeré nové otvory a prostupy, protože skrz divadlo bude průchod z Panské do Jiráskovy ulice. Oříškem budou i balkony, které se zbourají a postavíme nové,“ doplnil stavbyvedoucí Aleš Kunca.

Reklama

Doporučované