Hlavní obsah

Kritik ruské vlády Navalnyj nakonec může vycestovat a míří do Štrasburku

Úřady umožnily Navalnému vycestovat z Ruska.Video: AP

 

Reklama

Ruské úřady v úterý nepovolily lídrovi ruské opozice Alexeji Navalnému vycestovat ze země. Údajně kvůli nezaplacené pokutě ve výši stovek tisíc korun. Soud později oznámil, že politik dluh splatil a proto jeho vycestování dále nic nebrání.

Článek

Ruské letištní úřady v úterý zabránily kritikovi ruské vlády Alexeji Navalnému vycestovat ze země kvůli nezaplacené pokutě ve výši 2,5 milionu rublů (přibližně 851 000 korun). Tu mu soud uložil v souvislosti se zpronevěrou prostředků v lesnickém podniku Kirovles, z níž byl letos v únoru uznán vinným. Justiční úřady později oznámily, že Navalnyj dluh splatil a jeho vycestování nic nebrání.

Politik o průběhu incidentu informoval na svých sociálních sítích. „Tentokrát bylo vše v pořádku. Vítali mě i loučili se se mnou jako s vlastním," napsal dnes Navalnyj na svém Instagramu, kde zveřejnil i fotografii z pasové kontroly.

Navalnyj teď míří k Evropskému soudu ve Štrasburku. Tam má být ve čtvrtek vynesen rozsudek ke stížnosti Navalného na ruské úřady v souvislosti s opakovaným zatčením politika na různých veřejných akcích a na následná trestní stíhání.

Reklama

Doporučované