Hlavní obsah

Krize vrcholí: Menší řeky úplně vyschly, hrozí omezení dodávek vody pro obří továrny

Pokud by sucho přetrvávalo, omezilo by Povodí Odry dodávky vody pro průmyslové podniky jako jsou Arcelor Mittal Ostrava nebo Biocel Paskov.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Letošní sucho nyní nabývá opět na síle. Řeky a potoky na horní Opavě, Odře a horní Moravici dosahují letošních minim. Některé menší toky vyschly úplně. Státní podnik Povodí Odry se proto, pokud se situace nezlepší, chystá jednat s velkými továrnami o omezení nebo převedení dodávek vody o 10 procent.

Článek

Podnik také zdůrazňuje důležitost přehrad. „Je to jediné technické opatření, které dokáže eliminovat negativní účinky sucha a povodní,“ uvedl jeho ředitel Jiří Pagáč.

Důležitost přehrad dokládá momentální situace na vyschlých řekách a potocích. „Na tocích, kde nejsou přehrady je situace dost špatná. Na Moravici, nad nádrží Slezská Harta, na horní Odře nebo i na Olši průtoky klesají. Odpovídá to současnému suchu a teplu. Musíme tam provádět kontroly průtoků a odběrů vody,“ řekl technický ředitel Povodí Odry Petr Březina.

Pokud by sucho přetrvávalo, omezilo by Povodí Odry dodávky vody pro průmyslové podniky. „Pro Arcelor Mittal Ostrava a Biocel Paskov máme vodu asi do jara. Pokud by se situace zhoršovala, tak bychom zhruba v listopadu jednali s těmito podniky o snížení nebo převedení odběru vody o deset procent,“ dodal Březina.

Hlavní funkcí údolních nádrží v povodí řeky Odry je dodávka pitné vody pro obyvatelstvo a užitkové vody pro průmysl a služby, regulování průtoků, ale také rekreace a výroba elektřiny. „Chceme poukázat na to, že přehrady eliminují extrémy. Jestliže je sucho, přehrady dokáží zajistit pitnou i průmyslovou vodu, i nadlepšit řeku. Naopak když přijde povodeň, přehrady zadrží povodňový objem a v dalších měsících jsou zase připraveny na sucho. To byl i případ z letošního července. Je to spolehlivé a jednoduché řešení, které bude fungovat i v případě klimatické změny,“ vysvětlil Březina.

Nádrže v Moravskoslezském kraji jsou kromě přehrady Šance na Ostravici z devadesáti procent naplněny. „Díky povodňové epizodě v červenci, kdy se nám podařilo všechny nádrže téměř stoprocentně naplnit, jsme na tom se zásobením nádrží velice dobře. Proto může docházet k odběru vody jak průmyslem, tak obyvateli bez jakýchkoliv omezení. Současně to umožňuje vylepšování průtoků v páteřních vodních sítích, kde je i při suchu průtok zachován. Nejsou zaznamenány žádné úhyny ryb,“ uvedl ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Pagáč.

„Kromě připravované přehrady v Nových Heřminovech zatím žádné další nepřipravujeme. Spíše se snažíme optimalizovat stávající stav přehrad,“ dodal Pagáč. Plán na stavbu přehrady Nové Heřminovy schválila vláda už před deseti lety. Stavba by měla chránit okolí před povodněmi. Zatím se ale nestaví, protože obec je proti a chce najít jiná opatření.

Nejen přehrady, ale i menší vodní plochy, které nejsou zdrojem pitné vody, jsou pro boj se suchem důležité. Pozornost by měly dostat i malé nádrže, rybníky, mokřady a tůně které vytváří mikroklima, zpomalují nástup sucha a povodní a jsou pitníkem pro zvěř.

Reklama

Doporučované