Hlavní obsah

Extrémní jarní sucho vysálo řeky a přehrady až do dna. Beskydy hlásí historická minima

Beskydské řeky a přehrady vysychají.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Extrémně teplé a na srážky chudé jaro si vybírá první daň: vysychání řek a přehrad v Moravskoslezském kraji. Nejhůře jsou na tom vodní plochy v Beskydech. Aktuální průtoky jsou na historických minimech.

Článek

V řekách Ostravice a Olše teče jen 10 až 20 procent obvyklého množství vody, které je běžné pro období měsíců únor, březen a duben. Na přehradách Morávka, Žermanice a Těrlicko už kvůli slabým přítokům klesá i jejich hladina. Povodí Odry proto zastavilo odtok z těchto přehrad do okolních řek, aby v nich udrželo co nejvíce zásob vody pro předpokládaná další suchá období.

Podle mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárky Vlčkové jde o historický okamžik. Například přehrada Šance zaznamenala tak nízkou hodnotu průtoku za dobu své padesátileté existence pouze v jednom případě.

„Aktuální přítok do vodního díla Šance, který je v současnosti velmi nízký, můžeme srovnat s přítokem do tohoto vodního díla s rokem 1974. Jinak takhle nízký stav přehrada nikdy neměla,” uvádí Vlčková.

Na Jesenicku je situace lepší. Hladiny toků jsou zde vyšší díky doznívajícímu tání, i tak jde ale jen o 30 až 50 procent obvyklého průtoku v tomto období. Díky zmíněnému tání jsou nádrže Slezská Harta a Kružberk plné.

Dlouhodobé změny klimatu a nedostatek srážek se výrazně podepsaly také na zásobách spodních vod. Vysycháním zemských pramenů trpí několik měst a obcí v Moravskoslezském kraji.

„Sucho se projevuje i tím, že občanům, kteří nejsou napojeni na vodovodní řády, vysychají studny a mají problémy s využíváním vody ze svých studní pro svou potřebu,” uzavírá rozsáhlé komplikace se suchem starostka obce Lučina Dagmar Veselá.

Reklama

Doporučované