Hlavní obsah

Krkonošský park hlídají jeho strážci nově spolu s policií

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Krkonošském národním parku začaly nově sloužit policejní hlídky na lyžích. Budou pomáhat strážcům parku. Do těžkého terénu mají skialpinistické vybavení.

Článek

Na lyžích je možné v parku na území Královéhradeckého kraje potkat naráz až osm policistů. Policie v uplynulých dnech podepsala dohodu s Horskou službou o spolupráci, vztahuje se pro oblast Orlických hor i pro Krkonoše.

„Naši strážci budou společně s kolegy z Policie České republiky řešit především přestupky týkající se porušování pohybu v klidových územích národního parku a přestupky proti návštěvnímu řádu chráněného území,“ uvedl ředitel KRNAP Robin Böhnisch.

Přítomnost policistů v obtížně dostupném terénu by měla odradit lidi, aby se nevydávali do zakázaných oblastí či mimo turisticky vyznačené cesty a také od porušování právních předpisů, které v území platí.

„Cílem je ochránit přírodu, ale také životy a zdraví osob, jimž může hrozit nebezpečí,“ řekl policejní ředitel územního odboru Trutnov Pavel Škandera.

Horská služba pomohla policistům s výcvikem na skialpech v těžkém terénu. „Měli by zvládnout náročné lokality, které jsou bohužel velmi oblíbené u skialpinistů, a to i přes nebezpečí, které hrozí jim, a při stržení laviny vlivem jízdy na lavinovém svahu, i ostatním,“ řekl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Policisté také v horských oblastech regulují dopravu, aby projela vozidla údržby, záchranáři i hasiči. Pátrají po osobách v terénu, vyjíždí k lidem se zdravotními komplikacemi nebo jsou v nesnázích a potřebují pomoc, uvedla policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Reklama

Doporučované