Hlavní obsah

Krnáčová se může vrátit na magistrát. A rovnou opět na mocný post

Adriana Krnáčová se dostala mezi šest kandidátů na pozici nového ředitele pražského magistrátu.

Reklama

Bývalá primátorka Adriana Krnáčová se dostala mezi šest lidí, z nichž se bude 14. ledna vybírat šéf magistrátu v Praze.

Článek

Za několik dní vzejde ze šestice kandidátů jméno nového ředitele či ředitelky pražského magistrátu.

I když jde o úřednickou pozici, řídí se z ní zhruba dva tisíce lidí a jsou s ní spojeny veliké pravomoci a tím pádem i vliv. V poměrech hlavního města ji lze z určitého pohledu srovnávat s postem primátora.

Mezi lidmi v nejužším výběru na prvního úředníka magistrátu je podle informací Seznamu i bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová, která se před několika týdny stala místopředsedkyní hnutí ANO v Praze 6.

Právě Adriana Krnáčová přitom místo v čele magistrátního úřadu uvolnila, když poslední ředitelku Martinu Děvěrovou jako tehdejší primátorka odvolala. Udělala to shodou okolností v den, kdy Martina Děvěrová slavila padesáté narozeniny.

Adriana Krnáčová však podle informací Seznamu favoritem výběrového řízení naplánovaného na 14. ledna není. Zdroje Seznamu říkají, že by ho mohl vyhrát spíš Tomáš Havel, který v současné době vede právní odbor pražského magistrátu.

„Ohledně výběrového řízení se v tuto chvíli nebudu nijak vyjadřovat, neboť jde o soukromou věc,“ uvedl Havel.

A ani primátor Zdeněk Hřib, který ve výběrové komisi sedí za Piráty, nechce zatím nic komentovat. „Výběrové řízení na ředitele magistrátu je chráněno mlčenlivostí členů komise,“ napsal Seznamu Hřib.

Vedle Havla a Krnáčové jsou dalšími kandidáty Jiřina Vorlová, Marta Kopecká, Karel Bláha a Radka Říhová.

Říhová Seznamu potvrdila, že ji před Vánoci volali z magistrátu a řekli jí, aby v lednu přišla k ústnímu pohovoru.

„Tomuto ústnímu pohovoru předchází jakýsi test, který musí kandidáti absolvovat. Čeho se test týká, nevím, ale rozhodně tuto povinnost pojedu splnit a k ústnímu pohovoru se dostavím,“ uvedla Říhová, která v současné době pracuje jako ředitelka na Obvodním soudu pro Prahu 4.

Další adeptka Marta Kopecká šéfuje odboru řízení organizací Ministerstva obrany. Karel Bláha byl na Ministerstvu financí ředitel odboru Státního dozoru nad hazardními hrami. A Jiřina Vorlová roky působila na několika ministerstvech.

V komisi, která ředitele magistrátu vybere, jsou zástupci všech stran v zastupitelstvu. Kromě už zmíněného Zdeňka Hřiba jsou to třeba náměstek primátora Pavel Vyhnánek za Prahu Sobě, Tomáš Štampach (Svobodní) za ODS nebo Radomír Nepil za ANO.

Dále pak bude nového ředitele vybírat ještě také pověřená ředitelka magistrátu Zdena Javornická, ředitel kanceláře primátora nebo šéfka personálního odboru magistrátu.

Reklama

Doporučované