Hlavní obsah

Trable Jaroslava Tvrdíka pokračují. Jeho česko-čínská komora přichází o výsadní postavení

Vztahy s Hradem zůstávají, kontakty s vládou nikoliv. Tvrdík tvrdí, že to nevadí.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Odchodem Sobotkovy vlády přichází Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce o výsadní postavení.

Článek

Jaroslava Tvrdíka vždy Číňané velmi oceňovali za to, jak okázalou slávu dokáže zařídit a jaké má kontakty na vrcholné české politiky. Líbilo se jim, když třeba uspořádal velké konference ve Španělském sále Pražského hradu a přivedl tam premiéra i prezidenta zároveň.

Jenže odchodem premiéra Bohuslava Sobotky a sociálních demokratů z vlády přišel Tvrdík - vrchní lobbista v česko-čínských vztazích - o část těchto velmi ceněných kontaktů.

Jako první se to projevilo tím, že nový ministr průmyslu Tomáš Hüner (za hnutí ANO) nechce akceptovat záměr svého předchůdce Jiřího Havlíčka z ČSSD. Ten chtěl ještě posílit postavení komory, jak vyplývá ze zápisu ze schůzky z loňského května, na níž by přítomen také prezidentův poradce Martin Nejedlý.

„Tahle věc je už překonána,” říká ministr Hüner a místo toho chce na svém Ministerstvu průmyslu a obchodu vytvořit nové Česko-čínské centrum pro ekonomickou spolupráci.

Sám Jaroslav Tvrdík říká, že ztráta exkluzivity pro komoru mu nevadí. A že ve skutečnosti sám vždy prosazoval vznik oficiálního vládního centra, jež by roli výsadního partnera pro Číňany převzalo.

„Komora není struktura, která je schopna řídit desítky projektů, to není naše role. Nám to uvolní ruce k našim prioritám,” napsal Tvrdík v SMS zprávě ze Šanghaje, kde právě řeší jiné potíže - kolem firmy CEFC. „A síla naší komory nikdy nebyla v exkluzivitě. Naše síla je v pracovitosti, velkém množství kompetentních lidí a dobrých vztazích v Česku i v Číně.”

Reklama

Související témata:

Doporučované