Hlavní obsah

Krumlovské Schiele Centrum zahájí sezonu, zlevní rodinné vstupné

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově zahájí 16. května sezonu. Připravilo výstavy, které připomínají Egona Schieleho, od jehož narození uplyne v červnu 130 let.

Článek

Díla, která vytvořili malířky Alena Anderlová, Judith Zillichová a japonský sochař Tets Ohnari, odkazují na Schieleho život, tvorbu i Krumlov, v němž žil, maloval a jejž miloval. Součástí budou desítky snímků z Musea Fotoatelier Seidel.

„Do konce června nabízí galerie rodinám s dětmi zlevněné vstupné o polovinu na 200 korun,“ řekla ředitelka Egon Schiele Art Centra Hana Jirmusová Lazarowitz. Výstavy potrvají do ledna 2021.

Vedení galerie se obává, zda návštěvníci přijdou. Ve městě kvůli dopadům koronaviru chybí turisté. „Debatovali jsme, koho sem dostat, komu ulevit. Domníváme se, že dnes jsou to rodiny s dětmi, které jsou dva měsíce doma a jsou vyčerpané: jsou pohromadě, musí se společně učit, třikrát denně řešit jídlo… Tak jsme si řekli, že podpoříme rodiny s dětmi,“ řekla ředitelka. Rodina až s pěti dětmi do 14 let tak zaplatí vstupné 200 korun.

Výstavy jsou na ploše 3000 metrů čtverečních. Malířka Anderlová hledala, zda je Krumlov stále inspirativní pro umělce jako za časů Schieleho. Ačkoli při jejím pobytu bylo město plné turistů, vytvořila obrazy, které podle ředitelky dnes působí vizionářsky. „Ukazují Krumlov dojemně prázdný, jen s několika osamělými lidmi nebo zvířaty,“ uvedla Jirmusová Lazarowitz.

Anderlová pracuje se světlem a barvou. Do oken potemnělého, jako by mrtvého města, nalepila neonové papírky a místnosti za okny starých domů tak září. Díky jiným proužkům papíru proměnila Vltavu v silnici, vinoucí se starým městem. Obrazy krajin a měst oživila zvířaty. „Někdy zděšeně, jindy s humorem sledují absurditu našeho světa. Osamělý pes na parkovišti plném aut vyje na měsíc. Zajíc utíká po lesní cestě pronásledován autem. Vznešený los má na paroží vánoční svítící řetěz,“ popsala ředitelka.

Tets Ohnari vytvořil skleněnou instalaci úplňku nad městem s rozměry 7 × 7 × 7 metrů. Znázornil čas plynoucí nad Krumlovem a jeho obyvateli. „Měsíc symbolicky spojuje všechny generace s městem spojené, odlesky skel na stěnách upozorňují na pomíjivost pozemského lesku a slávy a křehkost materiálu nemůže neupozornit na křehkost nás lidí,“ uvedla ředitelka.

Portréty i akty jednoho modelu vytvořené za deset let představuje Judith Zillichová. Znázornila spisovatele Hansjörga Zaunera. Je to i dokument vztahu těchto dvou sousedů z jednoho vídeňského domu. Zauner nejdřív zaujímal v obrazech hlavní místo, ale jak se vyvíjel složitý vztah umělců, z prací mizel. „Na posledních obrazech tak stěží zahlédneme celou postavu, spíše ruku na stole či nohy pod stolem. Poslední obraz nazvala malířka A dost. Spolupráce končí. Krátce nato model umírá,“ uvedla ředitelka.

Egon Schiele Art Centrum vzniklo v roce 1992. Nejvíc lidí, 90 000, přišlo na výstavu Pabla Picassa v roce 1995. Výstavní plocha galerie je téměř 5000 metrů čtverečních, roční rozpočet deset milionů Kč.

Reklama

Doporučované