Hlavní obsah

Kruté mrazy končí, nastupuje jaro. Podívejte se na rekordy letošní zimy

Meteoblog Petra Dvořáka: Zima 2017 - 2018.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zima letos nikoho závějemi sněhu nepřekvapila. Nejenže byly Vánoce již tradičně na blátě, teplot pod nulou jsme se ani v ostatních zimních měsících nedočkali. Výjimkou byl pouze konec února.

Článek

Rekordní mrazy definitivně v této zimní sezoně končí. Příští týden, jak ukazuje nová předpověď, vystoupají denní teploty nad nulu - a to dokonce výrazně.

Jaká byla vůbec letošní zima? Nadprůměrně teplá, jak také ve videu zaznamenal meteorolog a spolupracovník Televize Seznam Petr Dvořák. Chudá na sníh a s výjimkou posledních dní také chudá na opravdu třeskuté mrazy.

Koncem loňského listopadu se sice ukázala trocha hustého sněžení, sníh ale dlouho nevydržel. Již v půlce prosince bylo deštivo a teploty se držely nad nulou. Pokrývka sněhu byla minimální a lyžovat se tak dalo jen ve vybraných horských střediscích.

O vánočních svátcích a na silvestra nás jako každý rok navštívila obleva. Počasí bylo větrné, oblačné a bez známky sněhu. Z toho se mohli radovat chvílemi jen na horách.

Leden a únor se od zbytku zimy nijak nelišily. Teploty byly rekordně vysoké, v polovině ledna bylo na některých místech přes 8 stupňů Celsia. Sníh jsme mohli zaznamenat pouze minimálně ve chvílích, kdy k nám proudil studený vítr. Počasí bylo ale převážně deštivé.

Ve chvíli, kdy se zdálo, že už mrazy Českou republiku definitivně obešly a že půjde o jednu z rekordně nejteplejších zim, v posledním únorovém týdnu teploty spadly až k minus dvaceti stupňům. Srážky ale byly nulové a sněhová pokrývka se tak neukázala ani v posledním zimním týdnu.

Reklama

Doporučované