Hlavní obsah

Krvavý boj jako umění: Je to cesta samurajů, říká nejlepší český zápasník MMA

Výzva s bojovníkem MMA Jiřím D. Procházkou tentokrát z brněnského LétoFestu.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Japonsku je celebritou. Na jeho zápasy chodí desetitisíce lidí a fanoušci mu na ulici dávají dárky. Kdyby to bylo na mně, dal bych si bojovou přezdívku Kladivoun, říká s úsměvem momentálně nejúspěšnější český zápasník MMA Jiří „Denisa“ Procházka.

Článek

Japonské publikum si získal svým „naskočeným“ kolenem, kterým obvykle posílá soupeře k zemi ještě před časovým limitem. V prestižní soutěži smíšených bojových umění (MMA) Rizin si Jiří „Denisa“ Procházka nedávno připsal už páté vítězství v řadě.

„Japonsko je pro mě osobní záležitost. Zrodilo se tam karate, judo, každý galavečer MMA tam začíná ceremoniálem, je to skutečný zážitek,“ popisuje nadšeně.

Pětadvacetiletý Procházka neuznává urážky a „trash-talky“ před velkými zápasy, které proslavily hlavně konkurenční americkou soutěž UFC.

„Pokora k tomu patří, ti lidé k tomu dojdou. Urážky před zápasem, a je jedno, jestli je to v USA, nebo u nás v Česku, jsou kvůli divákům. Organizátoři nabízejí souboje dvou bojovníků, kteří se nenávidí, a lidé pak jdou víc na nějakou show, ale ta podstata se vytrácí,“ myslí si Procházka.

Přezdívá se mu také „český samuraj“. Nejen proto, že zápasí v Japonsku. Dlouhá léta se hlásí k Bušidó, samurajskému morálnímu kodexu.

„Je to o pokoře, cti, rozhodnosti. Když u samurajů došlo na boj, tak byli rozhodnutí zemřít, měli to srovnané. Dělám sport, kde hrozí zranění. Člověk to musí mít v hlavě srovnané, aby byl klidný a soustředěný,“ myslí si.

Před svou profesionální kariérou přitom prožil divoké období a měl i problémy se zákonem. „Řádil jsem na diskotékách a pak se bál, jak to dopadne. Měl jsem i nějaké podmínky, jsem rád, že jsem si včas uvědomil, že tudy jít nechci,“ dodává.

Podívejte se na celý přímý přenos Televize Seznam z brněnského LétoFestu:

Video: Seznam

Jsou smíšená bojová umění skutečně tak tvrdý sport, jak to vypadá při pohledu do oploceného ringu? Proč má Procházka „nebojovou“ přezdívku Denisa? A kolik si vydělá špičkový bojovník MMA? Podívejte se na Výzvu Tomáše Vzorka v úvodním videu tentokrát z brněnského LétoFestu.

Reklama

Související témata:

Doporučované