Hlavní obsah

Krveprolití u hřbitova. Sebevražední útočníci v Damašku zabili nejméně 40 lidí

V Damašku dvě nálože zasáhly čtyři desítky poutníků.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Dvě bomby dnes vybuchly v damašské čtvrti Báb Musála. Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) ohlásila nejméně 30 mrtvých, arabská televize Majádín však informuje o 40 obětech.

Článek

Nálože, které s největší pravděpodobností na sobě odpálili dva sebevražední atentátníci, vybuchly poblíž hřbitova Báb as-Saghír. V této části syrské metropole je mnoho šíitských i sunnitských náboženských staveb. Podle SOHR dnešní útoky mířily právě na šíitské poutníky. Jedna exploze zasáhla projíždějící autobus.

Syrská arabská tisková agentura útok připsala „teroristům", což je termín, kterým Damašek označuje své oponenty i islámské radikály.

V minulých letech bylo z Damašku hlášeno několik útoků na šíity. K většině z nich se přihlásily skupiny nepřátelské Íránu a libanonskému šíitskému Hizballáhu, což jsou spojenci syrského režimu v nynější občanské válce.

V čele Sýrie stojí představitelé místní šíitské sekty alavitů, k níž patří i klan prezidenta Bašára Asada. Většina Syřanů ale vyznává sunnitskou větev islámu.

Reklama

Související témata:

Doporučované