Hlavní obsah

Kterak outsider z nejchudší evropské země urval postup do Ligy mistrů

Foto: Profimedia.cz

Slavný ušatý pohár pro vítěze milionářské Ligy mistrů je pro Šeriff Tiraspol daleko, vždyť jeho samotná účast je přes plán.

Reklama

aktualizováno •

Ve středu večer se zrodila jedna z největších fotbalových senzací nového tisíciletí. Klubu z nejchudší evropské země se podařilo protlačit se všemi čtyřmi předkoly přímo do milionářské Ligy mistrů.

Článek

Hráči hvězdného Realu Madrid přiletí do Kišiněva, moldavské metropole, odkud je čeká cesta autobusem kolem preventivně rozesetých vojenských jednotek.

Šampion z rozvrácených poměrů

Fotbalový klub Šeriff Tiraspol byl založen dvěma bývalými důstojníky KGB teprve v roce 1997, ale na svém kontě má již 19 ligových titulů. Šeriff se může pochlubit jednou z nejkosmopolitnějších sestav na světě, přitom operuje v zemi, jejíž existenci nikdo neuznává.

Odhadovanou tržní hodnotou svých hráčů je nejúspěšnější moldavský klub podle serveru Transfermarkt pro ilustraci 9krát menší než Slavia. Srovnatelnou hodnotu kádrů mají například ostravský Baník či Jablonec. Jenže i podceňovaný tým ze země fotbalového trpaslíka dokáže čarovat.

Šeriff sídlí ve městě Tiraspol v jihovýchodním Moldavsku na řece Dněstr. Tiraspol je hlavním městem proruské separatistické Podněsterské moldavské republiky, která však není mezinárodně uznávána. Nicméně tento kraj disponuje vlastní měnou, prezidentem, vlajkou, pasovou identifikací, armádou a samozřejmě i svým vlastním fotbalovým národním týmem, jež FIFA ani UEFA pochopitelně neuznává.

Podle WPR patří oficiální domovina Šeriffu, Moldavsko, mezi ty absolutně nejchudší země Evropy. Zmiňovaný separatistický region Podněstří působí jako by doslova v čase zamrzl. Ulice Tiraspolu jsou dodnes přeplněné zastaralými plakáty s komunistickými kladivy a srpy, na náměstí se nepřehlédnutelně tyčí socha V. I. Lenina. V posledních dvaceti letech v souvislosti s vleklými občanskými nepokoji a extrémní chudobou zaznamenala oblast Podněstří raketový úbytek obyvatelstva.

Jenže právě v těchto končinách aktuálně prosperuje fotbalový hegemon moldavské nejvyšší ligy posledních dvou dekád, Šeriff Tiraspol. Zhruba před deseti lety byla budoucnost již tehdy sportovně úspěšnému Šeriffu formálně zajištěna i po stránce materiální. Ambiciózní majitelé nechali postavit rozlehlý areál s několika hřišti, zmodernizovanou arénou, školou, sportovní halou, fotbalovou akademií, vnitřní posilovnou a regeneračními prostory. V současnosti je ve výstavbě i luxusní pětihvězdičkový hotel nebo špičkové ubytování pro hráče prvního mužstva.

Sheriff, holdingová společnost zmiňovaných dvou majitelů, má pod sebou většinu průmyslových odvětví v zemi. Jedná se o druhou největší společnost v Podněstří, do sportu dlouhodobě pumpuje na zdejší poměry astronomické částky. Vždyť místní tréninkový komplex, jenž by se hravě vyrovnal elitním evropským sportovním centrům, vyšel majitele v přepočtu na 200 milionů dolarů. Kontrast v rámci rozvráceného Moldavska by už snad nemohl být větší. Pro srovnání: Žádný jiný moldavský klub nevlastní ani pozemek, na němž stojí jeho stadion.

Nejhorší výkony v Lize mistrů podle skóre

Spartak Moskva v sezoně 2002/03. Ve skupinové fázi proti Valencii, Basileji a Liverpoolu. Výsledné skóre 1:18.

Levski Sofia v sezoně 2006/07. Ve skupinové fázi proti Chelsea, Barceloně a Werderu Brémy. Výsledné skóre 1:17.

Žilina v sezoně 2010/11. Ve skupinové fázi proti Chelsea, Marseille a Spartaku Moskva. Výsledné skóre 3:19.

Dinamo Záhřeb v sezoně 2011/12. Ve skupinové fázi proti Realu Madrid, Lyonu a Ajaxu. Výsledné skóre 3:22.

Nebojácný trpaslík

Na evropské scéně má za sebou vládce moldavského fotbalu celou řadu neúspěšných kvalifikačních procesů. Do vysněné Ligy mistrů se dokázal kvalifikovat na 19. pokus, poprvé od roku 2001! Co se týče atmosféry Evropské ligy, tu okusil Šeriff dohromady ve čtyřech sezonách.

Tiraspol není vyloženě neznámou adresou ani pro české celky. V létě 2008 se přes něho dokázala probít v předkole Ligy mistrů pražská Sparta, zatímco Slavia o rok později ve stejné fázi soutěže s moldavským klubem trestuhodně vypadla po dvou remízách. Zlín na podzim 2017 při své premiérové účasti v Evropské lize vyfasoval do základní skupiny právě Šeriff, se kterým uhrál v domácím prostředí bezbrankovou remízu, v Moldavsku padl (1:0).

Letos při tradiční pouti nemilosrdnými předkoly Ligy mistrů postupně zdolal albánskou Teutu, arménský Alaškert, jenže překvapivě i nevyzpytatelnou Crvenu zvezdu Bělehrad v semifinále. Minulý týden přijelo sebevědomé Dinamo Záhřeb, které v úvodním duelu na půdě Šeriffu schytalo tříbrankový výprask. Proti Dinamu nastoupil jediný Moldavec, a to ještě s brazilskými kořeny, Luvannor.

V základní sestavě Šeriffu totiž figurují nejrůznější národnosti, kádr je složený celkem z dvaceti cizinců. V současnosti není možné poskládat z Moldavců konkurenceschopný tým, čehož si jsou v Šeriffu velmi dobře vědomi.

Odvetný duel na horké chorvatské půdě si hosté i přes drtivý tlak soupeře dokázali pohlídat především díky organizované obraně a po bezbrankové remíze mohou slavit historický milník.

Už teď je křišťálově jasné, že majitelé Šeriffu Tiraspol inkasují za svůj postup do skupinové fáze Ligy mistrů krásných 15,64 mil. eur. Pro kontext, to je o tři miliony eur více, než je hodnota současného kádru žlutočerných. Ve hře jsou samozřejmě další sumy podmíněné výsledky.

Šeriffu se v posledních letech „podařilo“ odradit mnohé místní fanoušky z ochozů. Na vině byla až moc jistá vítězství, každoroční tituly, které lidi po čase začaly jednoduše nudit. Jiná dimenze v podobě proslulé Ligy mistrů představuje ohromný impuls, nejen po finanční stránce, ale především po té společenské.

Podle startupového podnikatele žijícího v Kišiněvu a známého zdroje Seznam Zpráv včerejší večer doslova proměnil celou zemi.

„Vím, že vždycky byli nejlepší. Odmala tam chce každé dítě, které umí kopat do míče. Vlastně to tu nikoho zase až tolik nepřekvapilo. Pochopitelně je vzrušující mít zástupce v takové soutěži. Vím, že díky tomu postupovému večeru začal bez nadsázky celý svět vyhledávat Tiraspol, přátelé mi píšou. Příští zápas je už beznadějně vyprodaný. Vyvolalo to obrovský zájem o fotbal v zemi, a to i od lidí, které fotbal absolutně nezajímá, včetně mě,“ prohlásil podnikatel, jenž požádal Seznam Zprávy, aby zůstal v anonymitě.

Reklama

Související témata:

Doporučované