Hlavní obsah

Které týmy si příští rok zahrají nevyšší hokejovou soutěž? Baráž o extraligu startuje

Za měsíc bude jasné, které týmy si zahrají nejvyšší hokejovou soutěž.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Začíná baráž o hokejovou extraligu. Jihlava s Litvínovem budou usilovat o udržení extraligové příslušnosti, naopak Kladno a Karlovy Vary se pokusí o návrat z WSM ligy zpět mezi hokejovou elitu.

Článek

Podle hokejistů, kteří baráží prošli, jsou zápasy o nejvyšší soutěž mnohdy více náročné než boje o titul. Týmy, které v extralize skončily poslední, se bojí o příslušnost mezi hokejovou elitou. Naopak mužstva z WSM ligy touží po postupu a přivedení nejvyšší hokejové soutěže do svého města.

Letošní baráž bude atraktivní už jen proto, že její účastníci mají dohromady dvacet mistrovských titulů. To je pro srovnání o šest víc, než mají týmy hrající extraligové semifinále. Zápasy proti sobě svedou i dva spoluhráče z Nagana. Na kladenské střídačce bude Jaromír Jágr, na litvínovské Jiří Šlégr.

Právě legendární Jaromír Jágr měl být největším diváckým lákadlem celé baráže. Jenže kvůli zranění kolene do bojů na ledě s největší pravděpodobností nezasáhne. Nakonec se rozhodl stát po boku trenérů na lavičce. I bez Jágra na soupisce má ale kádr trenéra Miroslava Hořavy ambice na postup do nejvyšší soutěže. O tu Kladno přišlo v roce 2014.

Probojovat se z WSM ligy do Tipsport extraligy chtějí i Karlovy Vary. Energie hrála nejvyšší soutěž od roku 1997 až do loňska. Nejúspěšnější byla v roce 2009, kdy získala mistrovský titul. Jenže poslední sezony karlovarským hokejistům nevycházejí. V roce 2016 byl tým poprvé nucen si baráž zahrát, tehdy se ještě zadařilo a extraliga na západě Čech zůstala. V minulém roce už však Karlovarští tolik štěstí neměli. Od začátku letošní hokejové sezony ale hlásali jasný cíl - návrat do extraligy. WSM ligu vyhráli jasně o osm bodů, hladce prošli i do play-off, kde Vsetín i Slavii porazili 4-0 na zápasy.

Po roce se v baráži představí i Dukla Jihlava. O extraligu hrála již sedmkrát, třikrát úspěšně. Letos se pokusí extraligu ve městě udržet. Velké zkušenosti z bojů o nejvyšší soutěž má i jihlavský útočník Richard Diviš. V baráži bojoval v dresech Ústí nad Labem, Olomouce, Chomutova a právě Jihlavy. Dukla, která je s dvanácti tituly společně s Kometou nejúspěšnějším týmem historie, jde do baráže v dobré náladě. V posledních zápasech extraligového play-out se Dukle dařilo, což může týmu trenéra Petra Vlka dodat sebevědomí.

Barážovou čtveřici doplňuje Litvínov. Tradiční hokejové město a podle sázkařů také největší favorit na vstupenku do nejvyšší soutěže. Tým ze severu Čech hraje nejvyšší soutěž 59 let a vychoval takové hráče jako Ivana Hlinku, Martina Ručínského nebo současnho generálního manažera a trenéra Jiřího Šlégra. Prvního titulu se Severočeši dočkali ale až v roce 2015. Verva se extraligové příslušnosti nechce vzdát, protože všem je jasné, že cesta z WSM ligy zpět není jednoduchá.

Boje o extraligu budou trvat necelý měsíc. Které týmy budou slavit postup a které budou muset do nižší soutěže, budeme vědět nejpozději 22. dubna, kdy se hraje závěrečné barážové kolo.

Reklama

Doporučované