Hlavní obsah

Kuchařka správného muže. Kdy běžet maraton, být věrný a sepsat závěť?

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Být v plné kondici až do posledních dnů si přeje každý muž. Pro zdravý život to však nutnou podmínkou není.

Reklama

Muži tápou, co mají v kterém věku umět, aby byli žádoucí. Dokdy mají sportovat, dokdy popíjet s kamarády a kdy se plně věnovat rodině. Přinášíme vám základní přehled o tom, co by měli muži v jednotlivých dekádách zvládat.

Článek

Na dveře ordinací psychologů čím dál častěji klepou mladí muži, kteří si příliš nevědí rady se životem. „Mnoho z nic odmítá připustit fakt, že přecházejí do stavu střední dospělosti. Nechce se jim opustit mládí, které je velmi pohodlné v tom, že nenesete takřka žádnou zodpovědnost. Je jim zatěžko na sebe převzít úkoly, odkládají založení rodiny a nemají žádnou vizi. V takovém rozpoložení se ani svaly nepěstují zrovna snadno,“ zamýšlí se psycholog Karel Červinka a dodává, že přitom právě chátrání tělesné stránky je to, na co si muži hodně stěžují.

Podle fyzioterapeutky Karly Nováčkové je však po čtyřicítce normální, že mužům leccos na těle povolí, neb to souvisí s přirozeným úbytkem svalové hmoty. Kdy byste tedy měli zbystřit a kdy naopak zachovat klid?

Muž třicetiletý: zodpovědný a dřepující

Mezi třicítkou a čtyřicítkou by měl mít muž ukončené vzdělání, mít trvalé zaměstnání či vlastní podnik a nežít u rodičů. „To znamená, že se umí postarat sám o sebe. Nejen že si vypere a uvaří, ale například pravidelně spoří a svoje věci si rozhoduje sám se vší odpovědností,“ říká internistka a psycholožka Kateřina Cajthamlová, a pokračuje, že do třiceti je záhodno potkat životní lásku a veřejně se k ní hlásit v trvalém vztahu, jinými slovy plánovat společný život.

Co potřebuje tělo: Pravidelná fyzická aktivita je samozřejmostí, k tomu by měly přibýt preventivní kontroly u lékaře, muž by měl znát svůj zdravotní stav. Jak je na tom s cholesterolem, krevním cukrem, krevním tlakem. A co rodinná anamnéza? Nejsou tam nějaké skryté hrozby?

Podle Kateřiny Cajthamlové by měl muž v tomto věku bez problémů doběhnout tramvaj bez zadýchání, zvednout polovinu své hmotnosti, udělat bez zastavení dvacet dřepů a bez zadýchání vystoupat čtyři patra. Jestli vám to přijde moc, tak vězte, že nakonec má lékařka pro mladé muže ještě jeden úkol. Uběhnout maraton.

Když jsem se zděsila, že se budu kácet k zemi jako nebožák pelášící zvěstovat zprávy o slavném vítězství z Marathónu do Athén, uklidnila mě: „Nemusí ho uběhnout na čas, ne v jednom dni a ne pravidelně. Ale jednou za rok by měl trénovaný mladý muž maraton zvládnout, byť mu to bude trvat třeba dva dny.“

Tak hodně štěstí, pánové.

Muž čtyřicetiletý: ohleduplný a vysportovaný

Suchá pleť, únava, ztráta sexuálního apetitu. Honička ve čtvrté a páté dekádě chlapa dost vyčerpá, ale to není jediný důvod, proč se cítí najednou bez šťávy. „Hladina testosteronu mu sice začne klesat už po třicítce, ale tehdy to ještě tolik nezaznamená, protože je okouzlen možnostmi, které mu dospělý svět předkládá,“ říká Karel Červinka.

Teď je to ale jiné. Kariéra jede, děti rostou, manželka také ubere kousek pozornosti, kde má chlap pořád brát sílu? A tak občas svalí svoje selhání na ženu, případně starosti ve firmě, ale důvod je většinou – je mi líto, pánové – stárnutí.

A jak by měl frčet mezi čtyřicítkou a padesátkou život? „Chlap by měl mít už i jiné kamarády než ty z hospody a ze školy, případně z fotbalu či golfu, a vídat se s nimi aspoň dvakrát měsíčně. Je věrný partnerce i svým zásadám. Je kvalitním postojovým vzorem mladší generaci a milujícím otcem svých dětí.

„Nesrovnávejte se s mladšími, nemá to cenu. Naopak, buďte to vy, kdo svoje tempo na výletě přizpůsobí ženám, starším či méně trénovaným lidem,“ nabádá doktorka Kateřina Cajthamlová. Nesnažte se za každou cenu být všude první, zato buďte první, na koho se jiní obrátit o pomoc. To je to, co z vás udělá opravdu dospělé muže.

Co potřebuje tělo: „Přestaňte posilovat ve fitku s hmotností vyšší než je ta vaše, neb to zvyšuje diastolický krevní tlak,“ vzkazuje Kateřina Cajthamlová. Navštivte androloga a nechte si vyšetřit prostatu a hladinu testosteronu. Vypořádejte se s kouřením, alkoholem, hraním her na internetu a střídáním partnerek. To všechno by ostatně mělo být za vámi už dobrých deset let.

Stále platí, že je třeba pravidelně sportovat, znát svůj zdravotní stav a chodit samostatně (bez nucení) na preventivní vyšetření. Ještě pořád byste měli doběhnout tramvaj bez zadýchání. Zvednout stačí už jen čtvrtinu své hmotnosti, bez zastavení udělat deset dřepů a bez zadýchání vyjít tři patra. Na maraton se už můžete vykašlat, v tomhle věku stačí, když zvládnete půlmaraton.

Docela úleva, viďte.

Muž padesátiletý: vyrovnaný a v kondici

Kromě šedin muže v šesté dekádě zdobí i smysl pro humor, nadhled a odstup. „Správný muž má zkušenosti ze vzestupů i pádů zpracované,“ říká Kateřina Cajthamlová.

S kamarády se vídá aspoň jednou měsíčně, o to pravidelněji však spoří na penzi. Respektive větší část už by měl mít našetřenou, stejně jako uzavřenou životní pojistku a sepsanou poslední vůli. Stále je podle doktorky Cajthamlové kvalitním postojovým vzorem pro mladší generaci a milujícím partnerem své ženě a dětem.

„Pomalu se učí být moudrý, což znamená hlavně nedávat nevyžádané rady, ustoupit do pozadí, nehromadit majetek ani tituly, naopak nadbytečné rozdat blízkým,“ vypočítává psycholožka s tím, že je na čase začít se vypořádávat s vlastní smrtelností. Důležité je však také neztratit zájem o nové věci, protože to trénuje mozek a myšlení vůbec.

Co potřebuje tělo: Neuškodí otužovat tělo proti hladu a chladu, závisti a žárlivosti. Přestaňte posilovat ve fitku. Místo toho vykonávejte s entuziasmem běžné činnosti, jako je nošení zátěže (nákupy, žena na rukou, dříví na oheň), chůze do schodů, štípání dříví, sekání zahrady. Dělejte vše, co vám přináší radost a užitek a neškodí ostatním.

Je třeba opět navštívit androloga a nechat si vyšetřit prostatu a hladinu testosteronu. Opakujte všechna preventivní vyšetření z minulých let. V tomto věku by měl chlap uběhnout indiánským během alespoň pět kilometrů, doběhnout tramvaj bez infarktu a mrtvice, zvednout aspoň pětkrát za sebou desetinu své hmotnosti, udělat bez zastavení pět dřepů a vystoupat bez zadýchání dvě patra.

Muž šedesátiletý: nejlepší léta a konečně klid

O tom, že po šedesátce zažívají muži nejlepší sex v životě, jsme už psali. Chce to ale udržovat se v dobré psychické i fyzické pohodě. Což se muži v sedmé dekádě života (a vlastně i dál) poměrně dobře daří, protože už dokáže odlišit věci důležité od těch málo podstatných. Navíc má čas přemýšlet.

Psycholog Karel Červinka nabádá, že teď by si měl muž začít zvykat na myšlenku, že ne všechno zvládne a udělá tak rychle jako dřív. A také si připustit fakt, že možná bude jednou potřebovat pomoc. S přáteli se opět schází co nejčastěji, protože společenský kontakt posiluje ducha a ostatně i tělo, pokud společně vyráží třeba na výlety.

Muž v sedmé dekádě je oporou své ženě i rodině, pomáhá vnoučatům uchovat paměť rodu, protože má čas vzpomínat. A konečně si přečte všechny knihy, které dosud zanedbával. Na to se hodí zejména noční hodiny, kdy už muži v tomto věku špatně spí (pokud tedy zrovna neprovozují ten nejlepší sex života).

Co potřebuje tělo: Chodit na túry, jezdit na kole, to vše v dávkách přiměřených zdravotnímu stavu a kondici. Pravidelné prohlídky u lékaře jsou samozřejmostí, ostatně vás do ordinace tak jako tak dožene nějaký drobný neduh související s věkem.

Běhat už v tomto věku nemusíte a když, tak indiánským stylem – v tom případě tři kilometry. Pokud jde o chůzi, zvládnout byste měli bez problémů deset kilometrů. Tramvaj nedobíhejte, nemá to cenu, přece už nikam nespěcháte a beztak za chvíli pojede další. Dřepy raději nedělejte, mohla by to odnést kolena. Ale vystoupat bez zadýchání jedno patro byste zvládnout mohli.

Na závěr dobrá zpráva pro muže 65+: Už nemusíte tolik řešit chybějící dírky u pásku. Vaše BMI může dosáhnout hodnoty 32–35. Říká se tomu paradox obezity a vede to k delšímu dožití, lepšímu snášení operací na srdci a rychlejšímu vypořádání se s infekcemi. „Ovšem pozor, do pětašedesáti let nic z toho neplatí,“ varuje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Reklama

Doporučované