Hlavní obsah

Kulka trefila kuchyňskou desku. Inspekce uzavřela případ střelby na palubě Babišova vládního letadla

Vyšetřování střelby ve vládním speciálu s Andrejem Babišem skončilo.

Reklama

Výstřel padl těsně před odletem, když už byl premiér na palubě. Kulka zasáhla vozík s jídlem a letadlo po prohlídce se zpožděním odletělo.

Článek

Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončila podle informací Seznamu vyšetřování případu střelby na palubě vládního speciálu, v němž se na konci května vracel z neformální večeře evropských státníků premiér Andrej Babiš.

Podle Policejního prezidia padl na palubě letadla náhodný výstřel, který vyšel ze zbraně jednoho z členů premiérovy ochranky.

Inspekce nyní uzavřela případ s tím, že její vyšetřovatelé nezjistili, že by se tento policista dopustil trestného činu. Případ ale ještě nekončí.

„Prověřování jsme dnešním dnem ukončili se závěrem, že se policista nedopustil žádného trestného činu a celou záležitost jsme odevzdali ke kázeňskému projednání,“ řekla Seznamu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Inspekce zjistila, že k výstřelu došlo konkrétně při vybíjení před uložením služební zbraně.

„Výstřelem byla zasažena kuchyňská deska vládního letadla, čímž byla způsobena škoda ve výši 1000 korun,“ doplnila Nguyenová.

Náhodný výstřel na palbě letadla nikoho nezranil a žádná jiná škoda nebyla zjištěna.

Mluvčí Policejního prezidia po incidentu uvedla, že výstřel padl v odděleném prostoru, kam cestující neměli přístup. „V daném okamžiku se na místě nenacházela žádná jiná osoba,“ sdělila tehdy mluvčí.

Posádka letadla odložila odlet, a po prohlídce letadla stroj se zhruba hodinovým zpožděním odstartoval.

Podobná věc se stala v červnu 1994, kdy jeden z členů ochranky tehdejšího ministra obrany Antonína Baudyše při letu do Švédska prostřelil podlahu letounu Tu-154 a zasáhl nádrž. Benzin tehdy zaplavil zavazadlový prostor, havárii na letišti likvidovaly dva hasičské sbory.

Reklama

Doporučované