Hlavní obsah

Autorka Harryho Pottera vydala novou knihu. Zavraždí v ní ženu kvůli transfobii

Foto: Profimedia.cz

Britská spisovatelka J. K. Rowlingová na světové premiéře třetího dílu Fantastických zvířat, prequelu k sérii o Harrym Potterovi.

Reklama

J. K. Rowlingová vydala novou knihu a její děj se až podezřele podobá dění v jejím vlastním životě. Podle autorky však nejde o reakci na dění posledních let.

Článek

„‚Lidé, kteří menstruují’. Jsem si jistá, že pro takové lidi existovalo nějaké označení. Napovězte mi někdo,“ napsala v červnu roku 2020 na Twitteru J. K. Rowlingová, autorka světoznámé knižní série o Harrym Potterovi. Její slova kritizovala slovní obrat užitý v článku, který spolu s tweetem sdílela.

Její replika pobouřila mnohé, nebylo to ale poprvé. Slavná britská spisovatelka se opakovaně pouští na „minové pole“ veřejné debaty o právech transgender osob. V roce 2019 třeba veřejně podpořila Mayu Forstaterovou, britskou daňovou specialistku, která byla propuštěna z práce kvůli tweetům, jež byly označeny za transfobní.

Podle lidskoprávních aktivistů jsou autorčiny výroky cíleně mířeny proti transgender osobám, a Rowlingová se tak kvůli nim nejednou stala terčem kritiky na sociálních sítích. Někteří jí kvůli jejím příspěvkům dokonce vyhrožovali smrtí a na internetu kolovala její soukromá adresa.

Rowlingová opakovaně odmítla, že by byla „transfobní“, a prohlásila, že trans osoby „zná a miluje“. Přesto se k ní ale mnozí fanoušci otáčejí zády; nejviditelněji se od ní distancovali hráči famfrpálu, sportu z kouzelnického světa Harryho Pottera, který se přenesl i do reality. Od konce července na protest přejmenovali sportovní klání s koštětem na čtyřbal.

Rowlingová se po opakujících se vlnách kritiky nestáhla do ústraní. 30. srpna vydala pod pseudonymem Robert Galbraith, který užívá pro detektivní příběhy, novou knihu ze série Cormoran Strike. Jmenuje se Inkoustově černé srdce (The Ink Black Heart) a její zápletka, jak mnozí upozorňují, zní až nápadně podvědomě.

Slovníček

  • trans(gender) osoba – osoba, jejíž rod se neshoduje s tím, jak ji označili po narození
  • transfobie – diskriminace, odpor nebo iracionální strach z jiné než cisgender identity či osob v rámci genderové diverzity

V díle se na tvůrkyni kreslených filmů Edie Ledwellovou vrhnou fanoušci a internetoví trollové poté, co je její dílo, které obsahuje scénu s hermafroditním červem, kritizováno za rasismus, ableismus a transfobii. Kritici následně na internetu zveřejňují fotografie autorčina domu a vyhrožují jí smrtí a znásilněním.

Ubodaná Ledwellová je nakonec nalezena na londýnském hřbitově.

„Po některých věcech, které se odehrály v minulém roce, bych měla jasně říct, že nejde o jejich projektování,“ bránila se ještě před vydáním knihy autorka v nedávném rozhovoru s Grahamem Nortonem pro Virgin Radio.

„Knihu jsem napsala ještě předtím, než se mi na internetu přihodily určité věci. Říkala jsem manželovi: ‚Myslím, že to všichni budou vnímat jako reakci na to, co se mi stalo‘, ale tak to opravdu nebylo. První verze knihy už byla v okamžiku, kdy se tyhle věci staly, hotová,“ vysvětlila Rowlingová.

Kritici nicméně jejímu vysvětlení alespoň prozatím nevěří a na zjevnou souvislost díla s životem Rowlingové poukazují například i britské listy The Times nebo The Telegraph. Knihu navíc hodnotí spíše pochmurně.

Reklama

Doporučované