Hlavní obsah

Už ne famfrpál. Mudlové přejmenovali čarodějnický sport

Foto: tony_gl, Shutterstock.com

Čtyřbal se hraje ve čtyřiceti zemích světa. Své fanoušky má i v Česku.

Reklama

Potterovské sportovní klání famfrpál mění jméno. Děje se tak na popud organizací sdružujících hráče tohoto sportu po celém světě kvůli licenčním závazkům i výrokům spisovatelky J. K. Rowlingové.

Článek

Že by se mohly a měly přejmenovat, oznámily (nyní už bývalé) famfrpálové organizace U. S. Quidditch a Major League Quidditch na konci loňského roku. Teď zveřejnily nové jméno. Famfrpál se ve světě mudlů, tedy osob bez kouzelnického nadání, bude od nynějška jmenovat quadball (čtyřbal, český překlad redakce).

Název odkazuje na počet míčů, se kterými se potterovský sport hraje (zlatonka, dva potlouky a camrál), a počet pozic, informuje americký server NBC.

Kromě kouzelnického utkání čeká změna jména i všechny asociace. (Jméno) „otevírá bezprecedentní příležitosti pro růst, publicitu a partnerství“, uvedla v prohlášení organizace Major League Quadball (bývalá Major League Quidditch).

Rozhodnutí vnímá jako „přelomovou změnu“, ze které bude chtít vytěžit maximum.

Foto: Sergei Bachlakov, Shutterstock.com

Nekouzelnická verze famfrpálu ze světa Harryho Pottera je populární po celém světě.

„Za méně než 20 let náš sport vyrostl z pár desítek vysokoškoláků na venkově ve Vermontu na globální fenomén s tisíci hráči, napůl profesionálními ligami a mezinárodními šampionáty. Naše organizace je odhodlaná posouvat čtyřbal dál,“ komentovala změnu jména Mary Kimballová, ředitelka U.S. Quadball (bývalá U.S. Quidditch).

Důvody změny uvádí asociace dva. Prvním je snaha „distancovat se od práce britské spisovatelky J.K. Rowlingové“. Ta v posledních letech některými výroky pobouřila část fanoušků. V červnu 2020 například zveřejnila na Twitteru sérii příspěvků, které byly podle lidskoprávních aktivistů namířené proti transgenderovým osobám. V jednom tweetu sdílela a kritizovala článek, který hovořil o „lidech, kteří menstruují“. „Jsem si jistá, že pro takové lidi existovalo nějaké označení. Napovězte mi někdo,“ napsala tehdy 56letá autorka.

Po rozsáhlé kritice publikovala obsáhlé vysvětlení svých názorů, ve kterém se mimo jiné svěřila, že v mládí čelila sexuálnímu a domácímu násilí. „Znám a miluji translidi, ale odstranění pojmu pohlaví zbavuje mnohé možnosti smysluplně diskutovat o svém životě,“ prohlásila.

Druhým impulsem pro změnu byly licenční závazky spojené s filmovým studiem Warner Bros. To mělo dopad na možnosti vysílání a omezené možnosti sponzoringu, uvádí server Sky News.

Název čtyřbal určili po sérii výzkumů jeho hráči a fanoušci. Podle úterní tiskové zprávy ho ve čtyřiceti zemích světa, včetně Česka, hraje přes 600 týmů.

Na rozdíl od knižní verze hry, kde Potter a jeho přátelé v Bradavické škole čar a kouzel létají na košťatech, běhají v pozemním čtyřbalu dva týmy po sedmi hráčích po hřišti. Stejně jako v literární předloze je i zde úkolem trefit se camrálem do obručí, vyhnout se potloukům a lapit zlatonku, která visí v ponožce na kraťasích nestranného hráče.

Týmy jsou smíšené, hrají tedy ženy i muži zároveň, na hřišti ale nesmí být za jeden tým víc než čtyři hráči stejného pohlaví.

Reklama

Doporučované